Geldspoor Weyl leidde ook naar België

Na het faillissement van Weyl Beef Products eind 2010 en de veroordeling van haar topmannen in oktober 2012, berichtte de Belgische zakenkrant De Tijd eind februari 2014 over een gerelateerde miljoenenfraude met valse facturen en ongedekte cheques. Zo bleek uit een gerechtelijk onderzoek in Turnhout naar verdachte transacties tussen een veehandelaar in Beerse in de Antwerpse Kempen en een collega in het Naamse Walcourt.

Vee BelgieDe zaak kwam in 2010 aan het rollen, toen enkele banken alarm sloegen na verdachte geldtransacties. Zo verdubbelde de omzet van de veehandelaar uit de Kempen plotseling, ondanks de crisis in de sector. Ook de vele geldtransacties met het veehandelbedrijf dat Weyl pas in oktober 2009 in België had opgericht riepen vragen op. Miljoenen euro´s werden op verschillende rekeningen gestort en even zo snel opgenomen. Via een ingewikkeld systeem met buitenlandse cheques en verschillende bedrijven in België en Nederland werd op grote schaal de BTW ontdoken. In België werd geen BTW betaald, terwijl in Nederland dit bedrag wel werd teruggevorderd.

De veehandelaren zouden in 2009 en 2010 voor zo’n 33.000 runderen valse facturen hebben opgesteld, samen goed voor zo’n 35 miljoen euro aan ‘omzet’ voor Weyl, dat op deze manier jarenlang een gezonde slachterij leek. Op basis van deze cijfers werden ook kredieten verkregen van Fortis voor ruim 27 miljoen euro, die BNP Paribas Fortis nu via de rechter probeert terug te halen.

Kort na het faillissement van Weyl Beef Products in Nederland viel ook de veehouderij in Beerse om, terwijl die in 2009 nog een omzet draaide van 60 miljoen euro. Frank Weyl en de veehandelaren Rudy V. en Joke T. moeten zich in april verantwoorden voor de strafrechter in Turnhout.

bron: De Tijd (Lars Bové), RNW, Innofood

Reacties zijn gesloten.