Geld voor onderzoek naar kinderkanker verduisterd

Medio december 2016 werd oud-bestuurslid Erwin de Kruijff van stichting The Quality of Life Gala veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en een schadevergoeding van 1 miljoen euro. De Kruijff verduisterde in 2011 en 2012 650.000 euro die bedoeld was voor onderzoek naar kinderkanker(!). De straf is zes maanden korter dan de eis van het OM, omdat De Kruijff  meewerkte en de meeste feiten heeft bekend. Zijn schuld aan The Quality of Life Gala betaalde hij inmiddels terug. Je vraagt je af of in dit geval de straf niet juist met 10 vermenigvuldigd zou moeten worden. Voormalig penningmeester Patrick van Zuiden kreeg van de rechter een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur. Hij had de verduistering als penningmeester weliswaar mogelijk gemaakt, maar profiteerde zelf niet van het geld.

onderzoek naar kinderkankerHet jaarlijkse gala, waar diverse BN’ers geld bijeenbrachten voor medisch onderzoek naar kinderkanker, leverde tot 2011 elk jaar ruim 1,5 miljoen euro op. Dat geld werd onder meer besteed aan het project Later, waarbij overlevers van kinderkanker in academische ziekenhuizen langdurig worden gevolgd. Op de website van het Quality of Life Gala staat sinds medio november 2012 alleen nog een kennisgeving, waarin onder andere viel te lezen:

Gedurende meer dan 10 jaar hebben wij ons tot en met 2009 met hart en ziel en onder toezicht van CBF ingezet om onderzoeken tegen kinderkanker in Nederland mogelijk te maken. Daarmee zijn wij er in geslaagd meer dan € 13 miljoen euro beschikbaar te maken voor deze zo essentiële werkzaamheden in de strijd tegen kanker bij kinderen in Nederland.

Het stichtingsbestuur is erin geslaagd de ontvreemde gelden nagenoeg terug te krijgen en hecht er dan ook grote waarde aan te vermelden dat alle doelen en onderzoeken tot en met het laatste gala in 2009 de hun toekomende gelden reeds hebben ontvangen. De onderzoeken zijn daarom nimmer in gevaar geweest.
Wij doen een oprechte oproep aan een ieder die kankerbestrijding bij kinderen en andere charitatieve doelen een warm hart toe draagt de onvoorstelbare daad van een enkeling niet te laten afstralen op al die velen die zich geheel belangeloos vaak jarenlang met ziel en zaligheid inzetten om een bijdrage aan onze maatschappij te leveren.
Bestuur The Quality Of Life Gala

Erwin de Kruijff (1973) verduisterde de 6,5 ton van het kinderkankerfonds om de hypotheek, verbouwing en inrichting van zijn rietgekapte villa van 1,3 miljoen euro in het Gelderse Scherpenzeel te betalen. Zijn oude huis had hij met 100.000 euro verlies verkocht. Behalve het kinderkankerfonds lichtte hij ook zijn vorige werkgevers American Express en ABN Amro op. Met de opbrengst daarvan betaalde hij het verduisterde geld aan Quality of Life terug. De schadevergoeding die de rechter oplegde is bedoeld om American Express en ABN Amro te betalen.

Huize De Kruijff onderzoek naar kinderkanker

Huize De Kruijff

Bij Quality of Life werkte De Kruijff, afkomstig uit de financiële sector (zie ook elders op deze site), samen met gevestigde zakenmensen, zoals de directeur van een chic hotel in Noordwijk, een lid van de Van der Valk-familie en de directeur van parfumerieketen Pour Vous. In zijn woonplaats moesten zijn villa en de snelle auto’s waarin hij zich verplaatste zijn succes als marketingdirecteur bij American Express onderstrepen. Maar minstens evenveel bewondering oogstte hij met zijn jarenlange inspanningen voor het Quality of Life gala.

Maar in 2011 kwam deze zaak aan het rollen, omdat zijn toenmalige werkgever aangifte deed wegens vervalste facturen. Die hadden betrekking op onterechte kosten van diners, overnachtingen in een luxueus hotel en de aankoopkosten van een mobiele telefoon.

Volgens de rechtbank beschaamde Erwin de Kruijff niet alleen het vertrouwen van zijn medebestuursleden, maar ook dat van de donateurs van de stichting. “Door de ophef rond de fraude is de stichting inmiddels opgeheven, waardoor er minder geld beschikbaar is voor onderzoek naar kinderkanker”, zo stelde de rechtbank.

bron: NOS, Telegraaf (Bart Mos), AD, de Volkskrant (Ana van Es), Rechtblog, Scherpenzeelse Krant, Beautyjournaal


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *