Gegarandeerd rendement flitshandel bleek ponzischeme

Begin oktober 2013 hield de FIOD in Eindhoven Robert van den Berg aan op verdenking van beleggingsfraude. Van den Berg (1964) haalde vermoedelijk ruim 9 miljoen euro op bij beleggers met de belofte van hoge rendementen. In de praktijk betaalde hij deze rendementen waarschijnlijk uit de inleggelden van beleggers en gebruikte hij enkele miljoenen euro’s voor privéuitgaven. Van den Berg wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrift.

Het Functioneel Parket startte een onderzoek na een melding bij Meld Misdaad Anoniem en informatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vermoedelijk bood Van den Berg uit Gemert via internet beleggingen aan, terwijl hij daar niet de benodigde vergunning voor had. Hij beloofde gegarandeerde rendementen oplopend tot 24 procent per jaar. Het geld zou hij verdienen met flitshandel op de financiële markten.

Twee van de gedupeerde beleggers schakelden een particulier recherchebureau in. Dat kwam tot de ontdekking dat de zaken vanaf augustus 2012 niet meer zo voorspoedig verliepen als daarvoor. Deze kentering werd in verband gebracht met het in opspraak raken van vijf risicomanagers bij BinckBank, die uiteindelijk werden ontslagen. Vermoed werd dat Van den Berg banden met ze had.

poster Bar Dancing Fantasy

Zoals gebruikelijk in een ponzischeme besteedde Van den Berg miljoenen privé. Zo werd een gedeelte van het opgehaalde geld gestoken in dure auto’s, het verbouwen van een villa in Gemert en in discotheek Bar Dancing Fantasy in Haps, die op naam staat van zijn vrouw.

Uiteindelijk bleken er tientallen beleggers te zijn gedupeerd.  Zij hadden duizenden tot tienduizenden euro’s geïnvesteerd; enkelen zelfs meer dan 1 miljoen. Onduidelijk is of de beleggers hun geld ooit nog terug zullen zien.

bron: Omroep Brabant (Bert van Doorn), NOS, OM, AFM

Reacties zijn gesloten.