Fraudeerde ex-voorzitter Spaanse werkgevers?

Voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie CEOE Gerardo Díaz Ferrán belandde begin december in een Madrileense cel. Ondanks het vermoeden dat hij voor vele miljoenen gefraudeerd heeft bij het faillissement van zijn reisbureauketen Marsans, had hij geen 30 miljoen euro op zak om op borgtocht buiten de poorten van het gevang te mogen verblijven.

Diaz Ferran

Díaz Ferrán

Díaz Ferrán (1942) ontvluchtte zijn schuldeisers al vier jaar en trad 2 jaar geleden af. Hij wordt beschuldigd van paulianeus handelen. In het zicht van het faillissement heeft hij nog zoveel mogelijk bezittingen uit zijn bedrijf gehaald, zodat voor de schuldeisers een leeg krot achterbleef. Vermoedelijk voor een bedrag van zo’n 400 miljoen euro. Zo verkocht hij z’n Rolls-Royce, onroerend goed en diverse bedrijven.

Díaz Ferrán en de curator van het faillissement bleken ook nog eens partners in crime. De curator zit eveneens achter de tralies. Ze hadden voor zichzelf ieder een bedrag van 8 miljoen in gedachten, dat ze zich in porties van een ton toeschoven. Een deel van dit geld werd recent teruggevonden bij een huiszoeking in de villa van de voormalige werkgeversvoorzitter.

De zaak kreeg extra aandacht omdat én Transparency International (TI) in diezelfde week haar jaarlijkse Corruptie Perceptie Index presenteerde én het het zoveelste corruptieschandaal is, dat in de afgelopen maanden in het nieuws is gekomen. Volgens hoogleraar Manuel Villoria, die het onderzoek namens TI verrichtte, is corruptie in Spanje een ‘cultureel’ probleem.
Zo betaalde Iñaki Urdangarin onlangs wel een borg van 4 miljoen euro om vrijheidsberoving te voorkomen en de regerende Partido Popular is nog steeds verwikkeld in de zaak Gürtel.

bron: de Volkskrant (Steven Adolf), Het Laatste Nieuws (Anneleen de Vel)

Reacties zijn gesloten.