Fraude bij inkoop Korans door ministerie

Rechter Afian Tara van de anti-corruptie rechtbank in Jakarta veroordeelde eind mei 2013 het voormalig parlementslid Zulkarnaen Djabar tot 15 jaar cel vanwege fraude met het budget voor de aankoop van Korans van het ministerie van Religieuze Zaken (MORA). Ook moet hij zo’n 30.000 dollar boete betalen, op straffe van één maand extra gevangenisstraf.

Zulkarnaen Djabar

Zulkarnaen Djabar

Zulkarnaen maakte deel uit van Commissie VIII van het parlement, die gaat over religieuze zaken. Hij werd medio 2012 verdacht van prijsopdrijving bij de aankoop van Korans voor genoemd ministerie. Hij ging daarbij op dezelfde wijze te werk als bij de aankoop van computers in 2011 voor een bedrag van zo’n 3 miljoen dollar. Voor zichzelf, zijn zoon Dendy Prasetya en een derde betrokkene vroeg hij 15% van de contractwaarde in ruil voor het ‘fixen’ van het contract voor het bedrijf Batu Karya Mas.

Bij de aanschaf van Korans in 2011 en 2012 wist hij contracten veilig te stellen voor 2 bedrijven: Adhi Aksara Abadi en Synergi Pustaka Indonesia. Ook hierbij werkte hij samen met zijn zoon en dezelfde derde, Fahd El Fouz, die als tussenpersoon optrad tussen het ministerie en hemzelf. Bij deze contracten streken vader en zoon ongeveer 1,4 miljoen dollar op, die door Abdul Kadir Alaydrus, directeur van Synergi Pustaka Indonesia werd overgemaakt op bankrekeningen van bedrijven van het drietal.

Dendy werd veroordeeld tot 8 jaar cel. Hij en Zulkarnaen moesten elk binnen een maand ruim 5 miljoen dollar terugbetalen aan de staat. Doen ze dat niet, dan worden hun bezittingen geconfiskeerd en moeten ze nog 2 jaar in het gevang blijven als hun bezittingen ontoereikend zijn om het gevorderde bedrag te voldoen.

In Indonesië was dit wel een schandaal waarbij menigeen de wenkbrauwen optrok. Doorgaans kijkt men van corruptie-zaken nauwelijks op, maar dat het zelfs de inkoop van het Heilige Boek zou kunnen betreffen …
Helemaal als een verrassing kwam het nu ook weer niet. Het ministerie van Religieuze Zaken staat bekend als minst integere van allemaal. Het Nationale Audit Agentschap heeft eerder al kritische vragen gesteld over het beheer van de miljarden dollars van de jaarlijkse Haj pelgrims en beschouwde deze zaak nog niet als afgedaan. Diverse topfunctionarissen, waaronder de plaatsvervanger van de minister, werden opgeroepen voor ondervraging.

bron: Jakarta Globe, The Jakarta Post (Rabby Pramudatama), Channel NewsAsia (Sujadi Siswo)

Reacties zijn gesloten.