Franse minister had tóch Zwitserse bankrekening

Jérôme Cahuzac

Jérôme Cahuzac

Begin april 2013 gaf Jérôme Cahuzac, de Franse ex-minister van Begroting, voor de rechter dan toch toe dat hij jarenlang een bankrekening in Zwitserland had gehad. Maandenlang had hij dat ontkend, ook toen hij medio maart af moest treden vanwege dit schandaal. Hollande zei ‘woedend’ en ‘verbijsterd’ kennis te hebben genomen van de bekentenis: ”Hij heeft de hoogste autoriteiten van het land bedrogen: het staatshoofd, de regering, het parlement. En via hen alle Fransen.”

De onderzoekswebsite Mediapart bracht begin december 2012 een geluidsfragment naar buiten, waarop de stem van Cahuzac (1952) was herkend, sprekend over een buitenlandse bankrekening. Op 5 december verklaarde hij in het parlement zonder blikken of blozen nooit  zo’n rekening in het buitenland te hebben gehad. Een maand later zei hij voor de televisie precies hetzelfde, “Ik heb geen rekening in het buitenland”. Zelfs na zijn aftreden op 19 maart dit jaar stelde hij dat dit niets veranderde aan zijn onschuld.

De Zwitserse banken UBS en Reyl & Cie hebben bevestigd dat Cahuzac een rekening bij hen had. De 600.000 euro zou nu bij een filiaal in Singapore staan.

Cahuzac was niet alleen verantwoordelijk voor het terugdringen van het begrotingstekort, maar hij werd ook gezien als strijder tegen belastingontduikers en fraudeurs. Hij blijkt nu zelf een grote fraudeur te zijn. Hollande kondigde aan dat er vanaf de zomer scherpe wetgeving zal komen om corrupte politici aan te pakken. Mensen die ooit zijn veroordeeld voor corruptie of fraude kunnen nooit meer verkozen worden voor wat voor mandaat dan ook. Cahuzac werd ook geroyeerd als lid van de Socialistische partij.

Als chirurg specialiseerde Cahuzac zich in de jaren negentig zeer succesvol in cosmetische chirurgie. Met zijn vrouw Patricia, een dermatoloog van beroep, opende hij een kliniek voor haartransplantatie bij de Champs Elysées. Zijn achtergrond als ondernemer en inzet tegen belastingfraude maakten hem ook populair in rechtse kringen. Maar nu hoonde oppositiepartij UMP de socialisten weg. Zij beschuldigden Sarkozy en zijn ploeg vaak van belangenverstrengeling en beloofden een regering te vormen die zelf brandschoon zou zijn. Pijnlijk.

De ex-minister zelf gaf een verklaring uit waarin hij stelde “vastgelopen te zijn in een spiraal van leugens”. “Ik maakte een ongelooflijke vergissing om te denken een confrontatie te kunnen vermijden met een verleden dat ik als afgesloten wilde beschouwen.”

bron: de Volkskrant (Ariejan Korteweg), RTL (Stefan de Vries), BBC, France24 (Sophie Pilgrim)

Reacties zijn gesloten.