Franse kartelboete krijgt vervolg in België

De Belgische Mededingingsautoriteit legde eind juni 2015 verschillende supermarkten en fabrikanten een boete op van 174 miljoen euro voor prijsafspraken. Vijf jaar lang zouden 18 bedrijven, waaronder Carrefour, Colruyt, Delhaize, Unilever en Procter & Gamble, prijsafspraken hebben gemaakt rond verzorgingsproducten. Tegen de transactie kunnen de bedrijven niet in beroep gaan. Wie toegaf aan de inbreuk en de sanctie aanvaardde, kreeg een vermindering van de boete met 10 procent. Het was het bedrijf Colgate-Palmolive dat de zaak aan het licht bracht om zelf aan een boete te ontsnappen.

kartelboete Delhaize, Colruyt, Carrefour e.d.De zwaarste boete was voor Carrefour met 36 miljoen euro, gevolgd door Colruyt, die 31 miljoen euro moest ophoesten. Procter & Gamble werd veroordeeld tot iets meer dan 29 miljoen euro en Delhaize tot bijna 25 miljoen euro. 
In het boekjaar 2014/2015 kwam de nettowinst van Colruyt door de boete van het Auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit 5,4 procent lager uit dan in het voorafgaande jaar. Delhaize trof eerder een voorziening van ruim 16 miljoen euro en leed geen koersverlies. Daar was men waarschijnlijk allang blij dat de hoogte nu bekend was en de bekendmaking niet samenviel met de aankondiging van de fusie met Ahold. 

Het misbruik deed zich voor bij de drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten. De prijzen van de merkproducten werden tussen 2002 en 2007 verhoogd en op elkaar afgestemd, waardoor de consument meer moest betalen. In 2007 vonden al diverse huiszoekingen plaats in het onderzoek. Veel betrokkenen vochten dit juridisch aan. Nu er een schikking is bereikt, zullen ze deze zaken echter intrekken.

Dezelfde producenten kregen in december 2014 in Frankrijk een boete van meer dan 600 miljoen euro voor eenzelfde vergrijp. Daar maakten ze tussen 2003 en 2006 afspraken over de consumentenprijs van artikelen als tandpasta, shampoo, vaatwastabletten, zonnecreme, scheerschuim en anti muggenspray.

bron: De Standaard (Wim Lecluyse), VRT (Sandra Cardoen), De Tijd (Koen Lambrecht, Bas Kurstjens, Kim Evenepoel)

Reacties zijn gesloten.