Forse boetes belastingconstructies Big Four

Ernst & Young LLP trof begin maart 2013 een schikking van 123 miljoen dollar om zo een rechtszaak voor belastingfraude van 10 jaar geleden te kunnen voorkomen. De accountantsfirma gaf toe dat bepaalde partners en medewerkers onjuist hadden gehandeld bij het uitventen van vier belastingconstructies tussen 1999 en 2002. Zo’n 200 cliënten probeerden met de door E&Y opgetuigde constructies meer dan 2 miljard dollar aan belasting te ontduiken. In 2003 nam E&Y afscheid van de groep die deze diensten leverde en trof hetzelfde jaar een schikking met de IRS voor 15 miljoen dollar.

Ernst Young logo

Justitie ziet af van vervolging van het bedrijf, maar dat geldt niet voor individuele partners en werknemers. Zo werd een voormalig partner van advocatenkantoor Jenkens & Gilchrist veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en het terugbetalen van 190 miljoen dollar. Donna Guerin had 10 jaar lang meegewerkt aan belastingconstructies die de staat 92 miljoen dollar aan belastinginkomsten hadden gekost.

In 2009 werden 4 voormalige medewerkers van Ernst & Young veroordeeld in verband met deze belastingconstructies. Twee van hen, Martin Nissenbaum en Richard Shapiro, stelden met succes beroep in tegen hun veroordeling. Afgelopen november werd hun veroordeling herroepen wegens gebrek aan bewijs.

In de jaren ’90 zagen de grote accountantskantoren en banken marktkansen voor complexe belastingconstructies voor rijke cliënten, zowel zakelijk als privé. Een onderzoek door een senaatscommissie in de VS in 2003 wees uit dat het aan de man brengen van dergelijke oneigenlijke constructies big business waren geworden voor de pinstripe mafia. Door strakkere regelgeving en strenger toezicht verdwenen de constructies in enkele jaren uit het straatbeeld.

Voor het gebruik van vergelijkbare constructies bereikte KPMG in 2005 al een schikking voor een bedrag van 456 miljoen dollar. Deutsche Bank deed dat in 2010 voor een bedrag van ruim 550 miljoen dollar.

bron: Bloomberg (Bob van Voris), The Wall Street Journal (Michael Rapoport)

Reacties zijn gesloten.