FIFA en FBI onderzoeken toewijzingen WK

Een voormalig vicevoorzitter van de FIFA en voorzitter van de Concacaf, Jack Warner, zou een bedrag van 1,2 miljoen dollar hebben geïncasseerd van een Qatarees bedrijf vlak nadat Qatar in december 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen. Dat berichtte The Telegraph medio maart 2014, op basis van documenten waarop het beslag had weten te leggen. Het geld zou zijn overgemaakt door één van de bedrijven van de Qatarees Mohamed Bin Hammam, destijds actief voor het organisatiecomité van het WK 2022, vicevoorzitter van de FIFA en voorzitter van de Aziatische voetbalbond.

Emir van Qatar

Emir van Qatar

Jamad, een bedrijf van Warner, stuurde een factuur naar Kemco, één van de firma’s van Bin Hammam met het verzoek 1,2 miljoen dollar over te maken ‘om de juridische en andere kosten’ te compenseren. Het ging om ‘geleverde diensten tussen 2005 en 2010′. Twee weken nadat het 22-koppige uitvoerend comité van de FIFA de WK’s van 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar) toewees, zou het bedrag op de rekening van Jamad zijn gestort. Volgens een document zijn er ook betalingen gedaan aan Warners zonen (540.000 euro) en aan een werknemer van de bestuurder (287.000 euro).

In eerste instantie weigerde een bank op de Kaaiman-eilanden om het geld over te maken op grond van twijfel over de legitimiteit (!). De overboeking via een bank in New York trok vervolgens de aandacht van de FBI, die nu een onderzoek heeft ingesteld. Eén van de zoons van Warner zou samenwerken met de FBI als getuige.

Ongeveer de helft van de leden van het uitvoerend comité dat stemde over de gastlanden van het WK 2018 en WK 2022 is inmiddels geen lid meer van het college. Er bestaan al langer vermoedens van corruptie rond die stemprocedures. Michael Garcia, Amerikaans advocaat en de hoofdonderzoeker voor ethische kwesties binnen de FIFA, voerde de afgelopen maanden gesprekken met de 13 overgebleven leden van het uitvoerend comité van destijds over de gang van zaken. Daaronder ook UEFA-voorzitter Michel Platini, wiens zoon, advocaat Laurent Platini, een bestuurder is van Qatar Sports Investments (QSI), dat sinds medio 2011 ook een meerderheidsbelang heeft in de Franse voetbalclub Paris St. Germain. Naar verwachting komt Garcia pas na het WK in Brazilië deze zomer met zijn bevindingen naar buiten.

bron: NU.nl, Volkskrant, The Telegraph (Claire Newell, Holly Watt, Claire Duffin, Ben Bryant), FC Update, The Guardian (David Conn)

Reacties zijn gesloten.