Farmaceut Lundbeck krijgt EU-boete van bijna 100 miljoen euro

De Europese Commissie deelde medio juni 2013 forse boetes uit aan diverse farmaceutische bedrijven, omdat zij de introductie van goedkope generieke varianten hebben vertraagd. Daarmee hielden zij de prijzen van geneesmiddelen onnodig hoog. De hoogste boete, 93,8 miljoen euro, ging naar het Deense bedrijf Lundbeck.

De uitspraak viel ongeveer samen met die van het Hooggerechtshof in de VS, dat bepaalde dat medicijnfabrikanten vervolgd kunnen worden voor deze pay-for-delay methode. Volgens de Federal Trade Commission (FTC) kost dat medicijngebruikers jaarlijks 3,5 miljard dollar. Alleen al in 2012 zouden 40 van dit soort onderlinge overeenkomsten tussen farmaceuten zijn gesloten. Tegen Bayer AG, Merck & Co en Bristol-Myers Squibb werden al claims ingediend.

LundbeckLundbeck betaalde concurrenten om de introductie van generieke varianten van zijn goedverkopende antidepressivum Citalopram uit te stellen. In Groot-Brittannië daalde de prijs van middelen die vergelijkbaar zijn met Citalopram met 90%, nadat de generieke medicijnen op grote schaal op de markt werden gebracht. Vier producenten van generieke medicijnen, waaronder het Duitse concern Merck, moeten vanwege deze afspraken boetes van in totaal 52,2 miljoen euro betalen. De sancties hangen samen met het hierboven genoemde pay-for-delay principe in de farmaceutische wereld. Daarbij betalen medicijnfabrikanten concurrenten geld om de introductie van generieke medicijnen uit te stellen. Ook zou het Deense bedrijf grote hoeveelheden generieke medicijnen hebben opgekocht, met als enige doel om die te vernietigen.

Lundbeck gaf aan tegen de uitspraak in beroep te gaan. Merck gaf aan gerechtelijke stappen tegen de boete te overwegen. Het dochterbedrijf dat de overtredingen beging, Generics UK, werd in 2007 door Merck verkocht aan de Amerikaanse branchegenoot Mylan. Merck werd echter voor 21,4 miljoen euro beboet voor overtredingen in de voorgaande periode.

bron: NU.nl, Medisch Contact, Bloomberg (Greg Stohr)

Reacties zijn gesloten.