Fabrikanten oplaadbare batterijen beboet voor prijsafspraken

De Europese Commissie heeft Sony, Panasonic en Sanyo begin december 2016 een boete van 166 miljoen euro gegeven omdat ze jarenlang illegale afspraken maakten over de prijzen van oplaadbare batterijen. De drie elektronicafabrikanten hebben toegegeven dat er een kartel bestond. Samsung ontsnapte aan een boete omdat het bedrijf de Commissie op de hoogte bracht van het kartel.

oplaadbare batterijen Samsung SDI

Lithium-ion batterijen worden vaak gebruikt in laptops, mobiele telefoons en elektrisch gereedschap. Samsung SDI, Sony, Panasonic en Sanyo maakten van 2004 tot 2007 prijsafspraken om de prijsschommelingen van de grondstof kobalt op te vangen. Verder wisselden ze gevoelige bedrijfsinformatie uit over onder meer prijsverwachtingen en voorspellingen van vraag en aanbod. De contacten hadden veelal plaats in Azië, maar beïnvloedden ook de prijzen voor Europese consumenten.

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager wilde met de boete ook een duidelijke boodschap afgeven aan bedrijven. “Als Europese consumenten geraakt worden door een kartel, zullen we dat onderzoeken, ook als de anticoncurrentiële contacten buiten Europa plaatsvonden.”

Samsung ontsnapte aan een boete van 57 miljoen euro door het kartel aan te geven bij de Commissie. De drie andere producenten konden hun boete verminderen door samen te werken met de Commissie. Sanyo – in 2009 overgenomen door Panasonic – kreeg de hoogste boete: 97 miljoen euro. Panasonic werd een boete opgelegd van 39 miljoen en Sony kwam weg met 30 miljoen euro. Voor hun medewerking waren de boetes verlaagd met 10%; het onderzoek had (immers) minder inspanning gevergd. Die middelen konden worden ingezet op andere onderzoeken naar mogelijke kartels.

bron: Belga (Hanna Decré), NRC (Joram Bolle)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *