Expo 2015 Milaan: “Bribesville” revisited?

Enkele weken na het bezoek van secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon aan Rome ter gelegenheid van de samenwerking met Expo 2015 werden begin mei 2014 zeven personen gearresteerd voor vermeende omkoping en het manipuleren van openbare aanbestedingen bij dit project. Zes jaar zijn de Italianen bezig met de voorbereidingen van Expo 2015 Milanode tentoonstelling bij Milaan, met paviljoens van meer dan 140 landen, waar tussen mei en oktober dat jaar 29 miljoen bezoekers worden verwacht. Italië hoopt er voor miljarden zaken te doen en daarmee het economische tij te keren. Na de arrestaties liet de VN de foto van Ban Ki-Moon van de website van Expo 2015 verwijderen.

Ondermeer de verantwoordelijke voor de aanbestedingen, Angelo Paris, werd opgepakt, evenals Antonio Rognoni, voormalig manager van het bouwbedrijf van de provincie Lombardije. Veel meer maakten de arrestatie los van Primo Greganti, voormalig bestuurder uit de oude communistische partij en Gianstefano Frigerio, voormalig christen-democratisch volksvertegenwoordiger. Zij waren in de jaren ’90 betrokken bij het Tangentopoli-schandaal ( Bribesville), toen grootschalige omkoping in het politieke bestuur van Italië aan het licht kwam en werd onderzocht. De operatie Mani Pulite (Schone Handen) onder aanvoering van magistraat Antonio di Pietro leidde er destijds toe dat een aantal partijen, waaronder de Democrazia Cristiana en de Socialistische Partij van Italië, werden opgeheven en dat het politieke landschap van Italië drastisch veranderde. In dit nieuwe Italië, de Tweede Republiek, werd Romano Prodi in 1996 minister-president.

Premier Matteo Renzi stelde bij zijn bezoek aan de locatie voor om een anti-corruptie team in te stellen om te voorkomen dat aan dit prestigieuze evenement een imago van corruptie zou blijven kleven. Temeer omdat de rechters op deze zaak overwogen het onderzoek uit te breiden naar mogelijke betrokkenheid van de Calabrische mafia ‘Ndrangheta.
De in maart aangestelde president van de nationale Anti-Corruptie Autoriteit Raffaele Cantone moest van Renzi een extra oogje in het zeil houden bij dit economisch en politiek gevoelige project. 

bron: ANSA (Christopher Livesay), Today’s Zaman, Reuters (Emilio Parodi), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.