Eurocommerce: sideletters en leegstand

Terwijl de leegstand in de kantorenportefeuille toenam en nieuwe beleggers het lieten afweten, lag Eurocommerce overhoop met steeds meer bestaande beleggers. Zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde ‘openbaar verslag surseance van betaling’ van de curator JPR.

Eurocommerce heeft de laatste jaren een groot aantal rechtszaken verloren door geheime sideletters met huurders. In zeker één geval heeft de rechter een koopovereenkomst van een kantoor ontbonden en Eurocommerce verplicht tot terugbetaling van de koopsom.

Op dit moment lopen nog zeker tien zaken van beleggers tegen Eurocommerce, waarbij SEB Immoinvest in vijf zaken 12,5 miljoen euro vordert, NSI in drie zaken 1,9 miljoen euro en Van Boom & Slettenhaar en Tresfort elk 2,5 miljoen euro. In andere procedures eisen VolkerWessels, ING Bank en JDS in totaal 100 miljoen euro van Eurocommerce. Uit het verslag blijkt verder dat de financierende banken in totaal 695 miljoen euro hebben uitstaan bij Eurocommerce. Ook de gemeente Almere heeft nog een vordering van 7 miljoen op het bedrijf, dat ook nooit OZB afdroeg.

Taxeerde DTZ Zadelhoff een groot deel van de kantoren in oktober 2010 nog op ruim 822 miljoen euro, in 2012 waardeerden andere taxateurs het vastgoed op slechts 565 miljoen. De liquidatiewaarde ligt op nog geen 400 miljoen euro, aldus de curatoren. Over 2012 komen de huurinkomsten, inclusief onderhuur, waarschijnlijk uit op 41 miljoen euro. Maar Eurocommerce is meer huur verschuldigd dan het bedrijf ontvangt. De failliete onderneming huurt namelijk van een groot aantal partijen onder.

lees het hele artikel bij Vastgoedmarkt

Reacties zijn gesloten.