Emiraat dwingt Blatter in spagaat

Twee weken voor aanvang van het WK voetbal in Brazilië publiceerde The Sunday Times een groot artikel, gebaseerd op informatie uit miljoenen documenten van een klokkenluider binnen de FIFA. Het WK in Qatar zou wel degelijk ‘gekocht’ zijn en wel door Mohamed bin Hammam, voorzitter van de Qatarse voetbalbond. Niet alleen komen de onthullingen vlak voor de start van het WK 2014 en enkele weken nadat Sepp Blatter op de Zwitserse zender RTS had toegegeven dat de toewijzing aan Qatar – vanwege het klimaat – een vergissing was geweest, maar de Britse krant is ook de uitkomsten voor van het interne fraude-onderzoek door Michael Garcia. Deze Amerikaanse advocaat werd in 2012 aangesteld om de toewijzingen aan Rusland (2018) en Qatar te onderzoeken. Nu hij ook de informatie van The Sunday Times krijgt toegestuurd, worden de uitkomsten van zijn onderzoek niet meer voor de openingswedstrijd op 12 juni verwacht. 

Blatter en Bin Hammam FIFA

Sepp Blatter, Mohamed bin Hammam

Bin Hammam (1949), die zijn vermogen vergaarde in de bouw en het onroerend goed, was jarenlang voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC) en vice-voorzitter van de FIFA, tot hij medio 2011 werd geschorst wegens onethisch handelen en in 2012 definitief het veld moest ruimen wegens belangenverstrengeling in zijn campagne voor de race om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Bij de toewijzing in 2010 liet Qatar landen als Engeland, Japan en Australië met lege handen achter, hetgeen bij kanshebber Engeland de nodige commotie veroorzaakte. Ook nu waren het Britse onderzoeksjournalisten die 2 maanden werkten aan het artikel in The Sunday Times, waarin te lezen viel dat Bin Hammam miljoenen aan steekpenningen zou hebben betaald aan Afrikaanse voetbalbestuurders en 1,6 miljoen dollar aan Jack Warner, de inmiddels aan de kant geschoven president van de Confederation of North and Central American and Caribbean Football (Concacaf) uit Trinidad & Tobago.

Aan tientallen Afrikaanse voetbalbonzen zou Bin Hammam bedragen tot 200.000 dollar hebben betaald als bijdrage voor toernooien, de bouw van een nieuw stadion of zomaar een feestje. Bovendien zouden zij regelmatig zijn gefêteerd met snoepreisjes naar Maleisië, waar de AFC zetelt, en daar ook sommen geld hebben gekregen, veelal verpakt in – hoe toepasselijk – sporttassen.  

Tekenend is, dat nu ook de grootste geldschieters publiekelijk om uitleg vragen. Volgens  trouwe sponsor Adidas deden de berichten het voetbal, de FIFA en zijn partners geen goed. Sony, Coca Cola en Visa drongen ook aan op een gedegen onderzoek van de toewijzing aan het olierijke Golfstaatje.
De Australische voetbalbond FFA overweegt – afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek van Garcia – bij de FIFA een schadevergoeding van 30 miljoen euro te eisen voor de investeringen die zijn gedaan om het WK 2022 binnen te slepen.
Staatssecretaris van Sportzaken Martin van Rijn heeft de FIFA om volledige openheid gevraagd.

Alom wordt aangenomen dat Sepp Blatter op het FIFA-congres in São Paulo deze maand zal aankondigen dat hij zich nogmaals kandidaat stelt voor een termijn als voorzitter. Tel bij deze vermeende corruptie het niet onaanzienlijke aantal gastarbeiders op, dat in onmenselijke werkomstandigheden overleed bij de bouw van stadions en infrastructuur, en de discussie over het afwikkelen van het WK in de winter, als de temperaturen in Qatar onder de 40 graden blijven. En ook al ontkennen alle betrokkenen in alle toonaarden hun betrokkenheid bij mogelijke omkoping, de (internationale) druk op de FIFA-voorzitter om een nieuwe stemronde te houden voor het WK 2022 neemt gestaag toe.

bron: The Sunday Times (Jonathan Calvert, Heidi Blake), de Volkskrant (Patrick van IJzendoorn, Mark Misérus), Telegraaf, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.