Embraer schikt omkopingszaak voor 200 miljoen dollar

Eind oktober 2016 wist de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer vervolging door justitie in Amerika voor omkoping van buitenlandse ambtenaren – voorlopig – te voorkomen. Embraer schikt een Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) zaak voor ruim 200 miljoen dollar. Ruim de helft daarvan was een boete. Met de SEC, die de zaak eind 2010 aanhangig maakte, werd een terugbetaling overeengekomen van 98 miljoen dollar. De Amerikaanse vestiging van Embraer betaalde steekpenningen in de Dominicaanse Republiek, Saoedi-Arabië, India en Mozambique. De afspraken inzake niet-vervolging werden overeengekomen voor de duur van drie jaar, gedurende welke periode een onafhankelijke toezichthouder bij het bedrijf wordt geposteerd.

Embraer schikt

Embraer R99 toestel van IAF met Airborne-Early-Warning and Control (AEW&C) System

In 2008 zou Embraer een contract van 92 miljoen dollar in de wacht hebben gesleept bij de luchtmacht van de Dominicaanse Republiek na betaling van 3,5 miljoen aan smeergeld. Dat kwam terecht bij kolonel b.d. Carlos Piccini Nunez, die zijn invloed aanwendde om kamerleden en financiers te masseren voor de aankoop van acht exemplaren van de Super Tucanos; een klein gevechtsvliegtuig dat werd ingezet om drugsdroppings te onderscheppen. Bij Embraer zou het initiatief gelegen hebben bij verkoopdirecteur Eduardo Munhos de Campos. Braziliaanse autoriteiten begonnen in 2014 een strafzaak tegen hem en zeven collega’s. 

Aan staatsluchtvaartmaatschappij Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) verkocht Embraer in 2008 twee toestellen voor een bedrag van 65 miljoen dollar. Daarbij werd via een tussenpersoon 800.000 dollar aan een functionaris toegespeeld. Twee jaar later zou in Saoedie-Arabië een opdracht voor twee Embraer 170 zakenjets ter waarde van 93 miljoen ‘gekocht’ zijn voor 1,5 miljoen dollar. Tussen 2005 en 2009 betaalde Embraer zo’n 5,7 miljoen dollar aan een Indiase tussenpersoon in Londen en verkocht drie Embraer R99 toestellen voor ruim 200 miljoen dollar aan de Indiase luchtmacht.

Aan de betreffende contracten zou de vliegtuigbouwer ruim 80 miljoen dollar hebben verdiend. Naast de samenwerking tussen de autoriteiten van Amerika en Brazilië, werden door de Saoedische autoriteiten ook twee functionarissen in staat van beschuldiging gesteld. Eén daarvan zou een medewerker zijn van Saudi Aramco, dat aan de vooravond staat van een beursgang.
De Indiase minister van Defensie heeft onlangs het CBI gevraagd een onderzoek in te stellen.  

bron: FCPA Blog (Richard L. Cassin), Bloomberg (Tom Schoenberg, Fabiola Moura), WSJ (Kevin Baxter, Joe Palazzolo, Rogerio Jelmayer), The Times of India (Shobhan Saxena, Rajat  Panditl), International Business Times (Aditya Bhat)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *