Einde boetes ‘rate rigging’ nog niet in zicht

Begin mei 2016 troffen zeven grote banken voor 324 miljoen dollar een schikking met een groep pensioenfondsen en gemeenten over de gevolgen van tariefmanipulatie (rate rigging), in dit geval het beïnvloeden van de ISDAfix tussen 2009 en 2012. Een jaar geleden kreeg Barclays daarvoor – tot nu toe als enige van de betrokken banken – een boete van 115 miljoen dollar van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CTFC). 

Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan Chase en Royal Bank of Scotland waren de eerste 7 van de in 2014 aangeklaagde 14 banken die nu overeenstemming bereikten met een groep institutionele beleggers over de door hen geleden schade als gevolg van de ‘rate rigging’. Ook zegden ze toe documenten, gespreksverslagen en transactiegegevens beschikbaar te stellen, die van nut kunnen zijn bij het aanpakken van de overgebleven 7 banken: BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Nomura Securities International, UBS en Wells Fargo Bank. Ook het Londense ICAP Capital Markets, dat de ISDAfix opstelde, behoort tot de aangeklaagde partijen.

ICAP Capital Markets steunt zeilsport, boetes rate rigging

ICAP Capital Markets steunt zeilsport

De ISDAfix is een set rentetarieven voor verschillende valuta, dat fungeert als ijkpunt bij de waardebepaling van renteswaps, een markt van zo’n 380 biljoen dollar. De benchmark werd dagelijks om 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags gepubliceerd door ICAP, waarbij de deelnemende banken kort voor die tijdstippen nog in grote volumes handelden. De International Swaps and Derivatives Association (ISDA) besloot de werkwijze te wijzigen en de rol van ICAP te elimineren ten gunste van een geautomatiseerde berekening in samenwerking met Thomson Reuters. Het kantoor van ICAP in Jersey City, waar de US dollar ISDAfix tot stand kwam, werd door handelaren wel aangeduid als “Treasures Island”. Ze verdienden er op het hoogtepunt 7 miljoen dollar per jaar.

Voor het manipuleren van valutakoersen betaalden banken al meer dan 9 miljard dollar aan boetes aan Amerikaanse en Europese autoriteiten. Voor het manipuleren van de London interbank offered rate (Libor) betaalden de betrokkenen ruim 8 miljard dollar aan boetes.

bron: Business Insider UK (Oscar Williams-Grut), Bloomberg (Bob Van Voris, Matthew Leising, Lindsay Fortado, Jim Brundsen), WSJ (Aruna Viswanatha, David Enrich), The Telegraph (Louise Armitstead)

Reacties zijn gesloten.