Eigenaar National Lottery ontwijkt miljoenen aan belasting

The National LotteryHet Verenigd Koninkrijk is hard op weg naar een plek in de top-3 van landen met de meeste financiële schandalen, als het die al niet bereikt heeft. Medio oktober 2013 meldde The Independent hoe het bedrijf Camelot, eigenaar van de National Lottery, miljoenen Britse ponden aan belasting ontwijkt via een maas in de wet. Nog 29 andere bedrijven bleken dezelfde truc te gebruiken, zo bleek uit gezamenlijk onderzoek van The Independent en Corporate Watch.

De overheid zelf schatte de omvang van het lek in 2012 op zo’n 200 miljoen pond, maar uit openbare cijfers zou blijken dat het eerder 500 miljoen of meer is. Het lek bestaat eruit dat bedrijven beursgenoteerd buitenlands schuldpapier kopen, waardoor de rente (deels) aftrekbaar is voor de belasting. Camelot leende in dit geval een kleine 175 miljoen pond tegen 12,5% van het Canadese moederbedrijf in de vorm van Eurobonds via de Channel Islands Stock Exchange. Het moederbedrijf is het Ontario Teachers’ Pension Plan, dat zo’n 130 miljard dollar beheert voor zo’n 300.000 leraren.

De Britse belastingdienst HMRC overwoog vorig jaar om deze weeffout te herstellen, maar zag daar na een zware lobby door financiële bedrijven en accountants vanaf. De voorzitter van de Public Accounts Committee, Margaret Hodge, gaat dat zeker aan de orde stellen in een hoorzitting. “I find it extraordinary  that HMRC could be so naive as to send out a consultation document on closing a tax loophole to a group of vested interests, including some of the very people who benefit, or whose clients benefit, from it – and then accept their response seemingly without challenge”, zo liet ze weten.

CamelotOntario Teachers’ Pension Plan kocht Camelot in 2010. Het bedrijf kreeg te kampen met de economische crisis en concurrentie van de Health Lottery. Van een topomzet van 4,7 miljard pond in de goede jaren is nu nog slechts de helft over. In september werd de prijs van een Lotto-ticket verdubbeld naar 2 pond.

bron: The Independent (Richard Whittell, Emily Dugan, Jamie Dunkley)

Reacties zijn gesloten.