Egyptische staalmagnaat Ahmed Ezz krijgt er nog 37 jaar bij

Ahmed Ezz

Ahmed Ezz

Ahmed Ezz werd in februari 2011, enkele dagen na de val van Hosni Mubarak – waaraan hij zijn rijkdom had te danken – in de boeien geslagen. Voor corruptie en witwassen werd hij in 2012 reeds veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 en 7 jaar en een boete van 3 miljard dollar. Begin maart 2013 veroordeelde een rechtbank in Giza hem tot een nieuwe gevangenisstraf van 37 jaar en een boete van 296 miljoen dollar voor oplichting en voor verkwisting van publieke middelen.

De rechtbank oordeelde dat hij in 10 jaar tijd voor 740 miljoen dollar aan onrechtmatige winsten had opgestreken met hulp van Mubarak-getrouwen. Zo was Ezz zakenpartner van Gamal Mubarak, zoon en gedoodverfd opvolger van Hosni.
Voormalig minister voor Industrie Ibrahim Mohammadein kreeg een jaar voorwaardelijk en een boete van 100 miljoen dollar. Drie andere hoge functionarissen kregen gevangenisstraffen van 17, 3 en 1 jaar. De straffen staan nog open voor beroep.

Ahmed Ezz (1959) was tot 2011 lid van de Nationale Democratische Partij (NDP) en was feitelijk monopolist in de Egyptische staalindustrie. Bij wet werd de grens voor een dominante marktpositie opgetrokken van 35 naar 65%; net genoeg om Ezz met een Ezzsteel logomarktaandeel van 60% uit de problemen te houden. Hij zou verliezen van zijn eigen staalbedrijf hebben overgeheveld naar het staatsbedrijf Dikheila, waarin hij later participeerde. Zo kon hij onder de marktprijs staal van Dikheila afnemen en winsten naar zijn eigen bedrijf doorsluizen.

Als staalmagnaat was hij een typisch voorbeeld van de verwevenheid tussen het bedrijfsleven en de politiek in Egypte, die de bevolking zo verafschuwde. De oppositie wilde een einde maken aan onder andere deze corruptie, waar hoge functionarissen en zakenmensen met nauwe banden met het regime van profiteerden.

Nog veel meer vriendjes-van staan terecht voor vergelijkbare corruptiezaken. De huidige regering Morsi probeert zo veel mogelijk zaken snel te schikken. Niet in de laatste plaats om de bodem van de schatkist weer aan het zicht te onttrekken.

bron: Egypt Independent (Al-Masry Al-Youm), The Washington Post / AP, BBC, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.