Eerste vervolging voor omkoping in de maak bij SFO

sweett group vervolging voor omkopingBegin december 2015 bekende het bedrijf Sweett Group schuld aan omkoping bij twee contracten in het Midden-Oosten in 2013. In dat jaar maakte The Wall Street Journal melding van de verdenking. In juli 2014 startte het Serious Fraud Office (SFO) een onderzoek. De zakelijke dienstverlener voor bouw- en infrastructuurprojecten zou daarmee het eerste bedrijf zijn dat op basis van een aanpassing in de Bribery Act wordt vervolgd (en veroordeeld). Kort geleden kwam de ICBC Standard Bank tot een schikking van 33 miljoen dollar met de SFO over omkoping in Tanzania, waardoor vervolging kon worden afgewend. 

In juli 2011 kreeg de Bribery Act 2010 kracht van wet. Waar voorheen bewezen moest worden dat het hoogste management betrokken was bij de omkoping, werd in sectie 7 van de nieuwe wet de Amerikaanse lijn gevolgd: ook gesjoemel op lagere niveaus is strafbaar als het betrokken bedrijf geen afdoende maatregelen heeft om dat te voorkomen. Nu, vier jaar later, lijkt er dus een primeur op stapel te staan, waarmee de kritiek op het uitblijven van een veroordeling mogelijk (even) verstomt. 

De omkoping zou hebben plaatsgevonden in de periode 2009 tot 2011 door een voormalig medewerker in Dubai, werkzaam voor het op Cyprus gevestigde Cyril Sweett International Limited, een volle dochter van de Sweett Group. Door betaling van steekpenningen in de Verenigde Arabische Emiraten probeerde deze medewerker een opdracht binnen te halen voor de bouw van een ziekenhuis in Marokko, gefinancierd uit een persoonlijk fonds van de president van de VEA. Een en ander zou blijken uit een advies uit 2010 van een advocatenkantoor dat voor Sweett Group onderzocht of hiermee de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act zou worden overtreden. 

bron: Reuters (Noor Zainab Hussain), Independent (Jamie Nimmo), FCPA Blog (Richard L. Cassin), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.