Een appartement onder de zon, in Marbella

In de liberalisatie van de Spaanse wet op de ruimtelijke ordening in 1998 vonden gemeenten een goudmijn. In het vorige decennium werd er in Spanje meer nieuw gebouwd dan in Duitsland, Frankrijk en Italië samen.

Toen de (bouw)fraude en corruptie in de bouwhausse in Marbella in 2006 aan het licht kwam, moest voor het eerst in de Spaanse democratie een volledige gemeente onder curatele worden gesteld.

Een plek onder de zon in Marbella

Julián Muñoz en Isabel Pantoja

In het proces tegen de bouwmafia staan 85 betrokkenen terecht, waaronder Isabel Pantoja (1957), geboren in Sevilla en een immens populaire volkszangeres. De onderzoeksrechters zeggen bewijzen te hebben dat ze minstens 1,8 miljoen euro heeft witgewassen voor haar partner, voormalig burgemeester van Marbella. Tegen haar is 3,5 jaar cel geëist en een boete van meer dan 3,5 miljoen euro.

Burgervader Julián Muñoz zou zijn toenmalige vriendin hebben aangezet tot het witwassen van een deel van de 3,5 miljoen euro aan steekpenningen die hij aannam tijdens zijn ambtsperiode. Ook zijn vrouw Maite Zaldívar is aangeklaagd voor medeplichtigheid.

Hoofdverdachte is het voormalig hoofd van de directie Bouw van de gemeente Marbella, Juan Antonio Roca, die naar verwachting spoedig wordt veroordeeld. 14 jaar Marbella leverde hem 125 miljoen dollar op. Zijn advocaat pleitte dat hoewel de winsten soms amoreel waren, ze niet illegaal waren. Als succesvol zakenman pikte hij ook een graantje mee van de vastgoedbubbel, zo betoogde ze.
Maar in het vierde jaar van de crisis hebben de Spanjaarden meer dan genoeg van dit soort excessen. Dagelijks moeten ze in de krant lezen hoe de politiek, het bedrijfsleven en hun koninklijk huis verwikkeld is in corruptieschandalen.

lees het hele artikel op Spiegel Online (Helene Zuber)

Reacties zijn gesloten.