Ecclestone nadert scherpe bocht

foto Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone

Openbaar aanklagers in München overwegen om de hoogste baas van de Formula One Group, Bernie Ecclestone, aan te klagen voor omkoping van een Duitse bankier in 2006/2007. Ecclestone betaalde destijds 44 miljoen dollar aan Gerhard Gribkowsky van de Bayern Landesbank bij de verkoop van haar belang in het racebedrijf aan CVC Capital Partners. De bank had haar belang in het Fomule 1 racen van bijna 50% overgehouden uit de boedel van Leo Kirch, de mediamagnaat die in 2002 failliet ging. Ecclestone wilde BayernLB graag uitkopen en ging in zee met CVC toen bleek dat hij CEO van het bedrijf kon blijven.

Ecclestone beweerde dat hij het geld betaalde omdat Gribkowsky hem zou chanteren. Gribkowsky heeft in juni 2012 schuld bekend aan omkoping, verduistering en belastingontduidking en zit een gevangenisstraf uit van 8 jaar.

In het lucratieve Formule 1 racen met zo’n 500 miljoen televisiekijkende fans gaat jaarlijks 1,5 miljard dollar om. De scherpe bocht in München komt voor Ecclestone zeer ongelegen. Een geplande beursgang in Singapore eerder dit jaar om zo’n 2,5 miljard dollar op te halen, werd al uitgesteld. Ook heronderhandelt Formula One haar overeenkomsten met raceteams. Nadat BMW, Ford, Toyota en Honda de afgelopen jaren al afhaakten vanwege de hoge kosten en strenge commerciële regels, kijkt iedereen nu met belangstelling uit naar wat Daimler gaat doen. Deze sponsor van het Mercedes-Benz team heeft na het schikken van een omkopingszaak in de VS in 2010 van compliance een topprioriteit gemaakt. Zowel binnen de eigen organisatie als in relatie tot haar partners, waaronder de Formula One Group.

lees het hele artikel bij The Wall Street Journal (David Crawford, Laura Stevens)

Reacties zijn gesloten.