E-Biofuels fraudeerde voor 90 miljoen dollar in 3 jaar

E-BiofuelsMedio september 2013 werd het Amerikaanse bedrijf E-Biofuels uit Indiana aangeklaagd voor belastingfraude met hun biobrandstof, samen met twee andere betrokken bedrijven, Caravan Trading en CIMA Green uit New Jersey. Tussen juli 2009 en mei 2012 zouden ze ruim 130 miljoen liter pure biodiesel met de aanduiding B100 hebben verkocht, terwijl het in werkelijkheid om de met benzine aangelengde B99-kwaliteit ging, die zo’n 2 dollar minder waard is per 3,8 liter (1 gallon).

Voor de ‘hoogwaardige’ biodiesel fabriceerde E-Biofuels vervalste documenten om aan zogenaamde ‘Renewable Identification Numbers‘ te komen. Deze worden uitgegeven door de Environmental Protection Agency (EPA), om daarmee voor een belastingvoordeel in aanmerking te kunnen komen. Op papier zou E-Biofuels de brandstof hebben vervaardigd uit louter kippenvet en vegetarische oliën. Klanten zouden hierdoor circa 55 miljoen dollar teveel hebben betaald, terwijl de schatkist via de belastingmaatregel voor zo’n 35 miljoen dollar werd opgelicht. Volgens het OM in Indianapolis betrof het de grootste belasting- en effectenfraude in de geschiedenis van de staat Indiana.

Vier managers van E-Biofuels, Craig Ducey, Chad Ducey, Chris Ducey en Brian Carmichael, werden in staat van beschuldiging gesteld, evenals Joseph Furando en  Evelyn Katirina Pattison van de twee betrokken bedrijven uit New Jersey. Carmichael bekende als eerste schuldig te zijn aan de ten laste gelegde malversaties.
Ook werd Jeff Wilson aangeklaagd, de CEO van Imperial Petroleum, dat E-Biofuels in 2010 overnam. Hij zou geweten hebben van de zwendel en het bewust verborgen hebben gehouden voor de aandeelhouders en accountant. De incourante aandelen van zijn bedrijf noteerden op hun hoogtepunt in juli 2011 1,65 dollar. Nadat de fraude in 2012 aan het licht was gekomen, was een aandeel nog maar een paar dollarcent waard.

bron: Reuters (Carey Gillam), Indianapolis Business Journal (Dan Human), Energylive News (Tom Grimwood), Biodiesel Magazine (Ron Kotrba)

Reacties zijn gesloten.