Dure feestmaand voor Deutsche Bank en Credit Suisse

Voor Deutsche Bank en Credit Suisse werd december 2016 een extra dure feestmaand. Vlak voor kerst – en op tijd voor het vertrek van Obama in januari – kwamen de twee banken schikkingen overeen met het Amerikaanse ministerie van Justitie over hun aandeel in de handel in rommelhypotheken (MBS, mortgage-backed securities) in 2008, die de opmaat vormde tot de bankencrisis. Deutsche Bank betaalt een boete van 3,1 miljard dollar en komt klanten tegemoet voor een bedrag van ruim 4 miljard in de komende 5 jaar. Aanzienlijk minder dan de 14 miljard, waarvan in september sprake was. Credit Suisse kwam tot een soortgelijke deal voor bedragen van bijna 2,5 miljard en 2,8 miljard.  

Credit Suisse topman Tidjane Thiam dure feestmaand

Credit Suisse topman Tidjane Thiam

Tot nu toe haalde de Amerikaanse overheid ruim 45 miljard dollar terug bij banken, die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ietwat uit het oog hadden verloren. Een fors bedrag, maar niets vergeleken met de door banken behaalde winsten en de honderden miljarden die sinds 2008 zijn vervlogen. De bonussen en kerstpakketten zijn inmiddels weer op het niveau van voor de crisis. Helaas zijn de koersen van Deutsche Bank dit jaar met 21% en die van Credit Suisse met 29% gedaald. Als reactie op de schikkingen stegen ze weer licht.

Voor beide banken waren dit niet de eerste boetes en zijn het ook niet de laatste. Zo lopen tegen beide banken nog zaken voor het manipuleren van valutakoersen (uiteraard in het voordeel van de bank). Met UBS, HSBC, en RBS zouden de autoriteiten nog graag tot een nette regeling komen waar het de handel in rommelhypotheken betreft. Met Barclays leek dat niet te lukken, waardoor een rechtszaak voor deze bank een stapje dichterbij is gekomen.

bron: Bloomberg (Jeffrey Voegeli, Jan-Henrik Foerster), CFO (Matthew Heller), the Guardian (Jill Treanor)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *