Duitse topman tekent voor 3 jaar

Medio november 2014 veroordeelde de rechtbank in Essen Thomas Middelhoff tot 3 jaar cel voor verduistering en belastingontwijking. De rechter beval om hem direct in bewaring te stellen, gelet op vluchtgevaar naar Frankrijk, waar hij doorgaans verblijft in zijn villa aan de Riviera. Middelhoff (1953), voormalig topman van Arcandor en daarvoor Bertelsmann, verklaarde tegen de uitspraak in beroep te gaan. 

Thomas Middelhoff

Thomas Middelhoff

Hij leidde de kwakkelende uitgeefmoloch Bertelsmann de multimediale toekomst in en verviervoudigde de omzet tussen 1998 en 2002, voordat hij in 2004 overstapte naar de eigenaar van de – eveneens – in problemen verkerende Karstadt supermarkten. Daar lukte het hem echter allerminst het kunstje te herhalen. Financieel ging het bergafwaarts, de koers daalde van 10 naar 1 euro en in maart 2009 gooide hij het bijltje erbij neer. Drie maanden later ging Arcandor failliet. 

Hoewel hij de klok rond werkte, vroegen velen zich af of het nu echt nodig was om meer dan 600 vluchten in gecharterde privé jets te maken, bijvoorbeeld naar New York à raison van 90.000 euro. Ook liet de CEO zich geregeld per helikopter vanuit zijn woonplaats Bielefeld naar het hoofdkantoor van Arcandor in Essen vliegen, om zo de files te vermijden. En hij liet Arcandor de rekening betalen voor een boek ter ere van Mark Woeßner, een voormalig Bertelsmann CEO: 180.000 euro. Naast zijn miljoenensalaris zadelde hij Arcantor zo op met zo’n 800.000 euro aan kosten. 

bron: DeutscheWelle (Henrik Böhme), NOS, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.