Duitse praal-bisschop vervangen

Tebartz-van Elst

Tebartz-van Elst

Eind maart 2014 werd de Duitse bisschop Tebartz-van Elst vervangen, na in oktober 2013 door paus Franciscus op non-actief te zijn gesteld in verband met een wel erg duur uitgevallen verbouwing van zijn ambtswoning in Limburg an der Lahn in het bisdom Limburg. De kosten bedroegen 31 miljoen euro, zes keer meer dan gepland. Met de ‘bling’-bisschop werd regelmatig de spot gedreven in de Duitse media, waar zijn achternaam als een soort acroniem werd gezien voor TEuerster Bischof AlleR TZeiten.

Hulpbisschop Manfred Grothe van Paderborn werd aangewezen als vervanger. Hij kan nu ‘genieten’ van het vrijstaande bad van 15.000 euro, een privékapel van 2,9 miljoen euro en een conferentietafel van 25.000 euro, die Franz-Peter Tebartz-van Elst (1959) – zelf zag hij zijn levensstijl bepaald niet als ‘pompeus’ – liet aanbrengen. De Süddeutsche Zeitung meldde vorige maand dat het geld voor de verbouwing bedoeld was voor de armenzorg.

Het plan om de woning drastisch te renoveren en uit te breiden tot een centrum voor het hele bisdom dateerde al van voor het aantreden van Tebartz in 2008. Maar onder zijn leiding werd het al snel veel omvangrijker; de geïnvesteerde twee miljoen werden vijf, toen ‘tegen de tien’ en uiteindelijk ruim éénendertig. Veel van die meerkosten kwamen op het conto van de bisschop zelf, wiens voortdurende wijzigingen en behoefte aan luxe tot een explodering van de kosten leidde. De vermogensraad van het bisdom werd al vroeg uitgeschakeld en vervangen door een geheim overleg. Het was die vermogensraad die, geconfronteerd met de cijfers, in opstand kwam.

De Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch stelde eind 2013 een onderzoek in naar de omstreden miljoenen kostende renovatie en de manier waarop het besluit hiertoe tot stand was gekomen. De bisschop lag al eerder onder vuur omdat hij in 2012 eerste klas naar India vloog om er armoedebestrijdingsprogramma’s te bezoeken. Omdat hij onder ede verklaarde dat dit niet waar was, moest het weekblad Der Spiegel een rectificatie plaatsen over hun berichtgeving. Later bleek die berichtgeving wel degelijk een juiste weergave van de feiten.

Bron: NRC (Marije Willems, Annemarie Coevert, Anouk Eigenraam), Der Spiegel, The Post Online (Ilja Nieuwland)

Reacties zijn gesloten.