Duitse politica maakte middelbare school niet af; zei wel juriste te zijn

De Duitse politica Petra Hinz (SPD) bleek begin augustus 2016 plots spoorloos, nadat eerder berichten naar buiten waren gekomen dat ze een schrikbewind voerde onder haar medewerkers en haar vooropleiding nooit helemaal juist had voorgesteld. Niet alleen studeerde de juriste Hinz nooit rechten, haar middelbare school had ze niet eens afgemaakt. Partijleider en minister van Justititie Thomas Kutschaty gaf aan te hopen dat ze snel haar ontslag zou indienen bij de Bundestag en de SPD. Dat deed ze enkele dagen later, voor wat haar lokale functies (in Essen) betrof.

Duitse politica Petra Hinz

Petra Hinz

Nu ze zich ziek had gemeld, hield ze recht op haar maandloon van 9.300 euro en een onkostenvergoeding van 4.300 euro, beide belastingvrij. Ook als Hinz het parlement zou verlaten, krijgt ze voor elk jaar dat ze in het parlement zat een maandloon aan ‘overbruggingsvergoeding’. Daarnaast houdt ze recht op een parlementair pensioen. Een benoeming als parlementslid is persoonsgebonden en kan alleen vrijwillig worden opgegeven.

Wel kien dat Hinz (1962) zich juriste noemde, een onbeschermde titel in tegenstelling tot bijvoorbeeld advocaat. Vermoedens dat haar (voor)opleiding anders in elkaar stak kwamen de afgelopen decennia al vaker naar buiten, maar werden haar nooit fataal. Hinz begon haar politieke carrière in haar kiesdistrict in Essen en nam in 2005 namens de SPD zitting in de Bundestag. 

Daar zorgde de Duitse politica met enige regelmaat voor schandalen. In 2009 maakte het Duitse openbaar ministerie bekend dat Hinz sinds 2003 geen fatsoenlijke belastingaangifte had gedaan. En in 2012 beklaagden medewerkers zich over de manier waarop zij door haar werden behandeld. Zo moesten ze voor haar in- en uitklokken en mochten ze niet met medewerkers van andere parlementsleden praten.

Bij de rechtbank in Essen werden al verschillende klachten voor bedrog ingediend, maar gelet op haar onschendbaarheid als (huidig) parlementslid was nog niet duidelijk of het daadwerkelijk tot strafrechtelijke vervolging zou komen.

bron: FD (Frits Conijn), de Volkskrant (Sterre Lindhout), Hamburger Abendblatt, WDR


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *