Duitse brouwers rekenden euro meer per kratje

Duits bierkartelMedio januari 2014 legde de Duitse kartelwaakhond, het Bundeskartellamt, aan vijf bierbrouwers een boete op van ruim 106 miljoen euro vanwege verboden prijsafspraken in de periode 2006-2008. Het betrof de brouwers Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner en Barre. Ook werden zeven functionarissen beboet, die ‘persoonlijk verantwoordelijk’ waren. De brouwers maakten afspraken over de prijzen van vaten bier en flesjes. Hierdoor werd een krat bier een euro duurder.

In maart 2013 werd ‘het grootste kartelonderzoek op de Duitse biermarkt ooit’ aangekondigd, zoals zakenblad Focus het omschreef. Het betrof 12 brouwers van 24 premium merken met een gezamenlijk aandeel op de Duitse biermarkt van 50 procent. Het onderzoek richtte zich op mogelijke illegale prijsafspraken tussen 2006 en 2008, maar al na enkele maanden bleek, dat dit slechts ‘het topje van de ijsberg’ was. Brouwers hadden bijna twintig jaar lang hun gang kunnen gaan.

Een belangrijke sales manager van Veltins vertelde de onderzoekers, dat bierprijsverhogingen standaard op de agenda stonden van bijeenkomsten van hoge managers. Er werd niet alleen gesproken over statiegeld, verpakkingen, enzovoort, maar ook over de bierprijs en hoe ze die konden verhogen. De kleine brouwerijen volgden deze verhogingen en dus werd de bierprijs hoger en hoger. Minimaal 17 jaar lang werden deze praktijken heel normaal gevonden.

Het onderzoek werd gestart op basis van informatie van ’s werelds grootste bierbrouwer Anheuser-Busch Inbev, in Duitsland onder meer eigenaar van Beck’s, die dientengevolge een boete ontliep. Met de vijf genoemde brouwers werd een schikking getroffen. Naar zes andere bierbrouwers loopt nog een onderzoek.

bron: NU.nl, Z24, Biernet, Misset Horeca, Telegraaf

Reacties zijn gesloten.