Dokter tekende voor 375 miljoen dollar aan behandelingen

A Step-by-Step Guide dokter tekende voor 375 miljoen

A Step-by-Step Guide

Een Texaanse dokter tekende voor 375 miljoen dollar aan behandelingen tussen 2006 en 2011 en werd daarvoor in 2012 achter de tralies gezet. Medio april 2016 oordeelde een jury hem schuldig aan zorg- en verzekeringsfraude. Later dit jaar zou hij te horen kunnen krijgen dat hij de rest van z’n leven in de gevangenis doorbrengt. Eerder bekende twee medeplichtigen al schuld, waarvoor ze nu celstraffen van 10 en 5 jaar uitzitten.

Zijn praktijk Medistat tekende in 5 jaar tijd voor zo’n 11.000 Medicare-verzekerden thuiszorgbehandelingen af. Daarmee had de praktijk van Roy (1957) in Dallas de ‘hoogste productie’ van Texas volgens het onderzoek van Justitie, dat sprak van astronomische aantallen. Je zou je ook af kunnen vragen of ze dan niets checken bij Medicare, zeker bij een arts die al eens werd berispt, maar goed. Wel een nieuw ‘record’: grootste thuiszorgfraude ooit gepleegd door één enkele arts. 

Een hele afdeling bij Medistat deed weinig anders dan het zetten van de handtekening van dokter Jacques Roy, zowel digitaal als met de hand. Die handtekening kwam terecht op formulier 485, waarmee een verzekerde recht krijgt op een vergoeding voor thuiszorg bij Medicare. De verdediging voerde aan dat nergens staat dat een arts het ondertekenen niet mag delegeren en kondigde aan in beroep te zullen gaan. De aanklagers stelden vast dat veel huisbezoeken en veel van de zorg helemaal niet nodig waren. Ook werden twee bemiddelaars in de thuiszorg schuldig bevonden, die ‘patiënten’ ronselden met gratis boodschappen, geld en etensbonnen. Ze gingen ook in woonwijken bij de deuren langs en boden hun diensten aan bij de opvang voor daklozen.

Zijn hechtenis sinds 2012 hield verband met een hoog ingeschat vluchtgevaar. Roy had zich toen inmiddels al een valse identiteit – Michel Poulin – aangemeten, compleet met identiteitskaart en buitenlandse bankrekeningen. De autoriteiten waren van mening dat hij kosten nog moeite gespaard had om zo’n 19 miljoen dollar van Medicare en Medicaid te verbergen. Bij hem thuis werd een boek aangetroffen met de titel ‘Hide Your Assets and Disappear, A Step-by-Step Guide to Vanishing Without a Trace’.

bron: Medscape (Robert Lowes), The Dallas Morning News (Kevin Krause), Modern Healthcare (Lisa Schencker), CTVNews (Andy Johnson)

Reacties zijn gesloten.