Directeuren Sustainable Growth Group veroordeeld

Sustainable Growth Group logoBegin december 2014 leidde een onderzoek van het Britse Serious Fraud Office tot de veroordeling van 3 directeuren van Sustainable Growth Group wegens beleggingsfraude en omkoping. Na het faillissement van de groep in maart 2012, startte in augustus 2013 een onderzoek naar vermeende malversaties op grond van de Bribery Act 2010. Zo’n 1500 beleggers zagen toen ruim 30 miljoen pond in rook opgaan. Het betrof ‘beleggingen’ in plantages met jatrophastruiken (purgeernoot) in Cambodja, bedoeld voor de productie van bio-brandstof.

Gary Lloyd West, voormalig directeur van dochterbedrijf Sustainable AgroEnergy werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar. James Brunel Whale, voormalig CEO van SGG hoorde 9 jaar tegen zich uitspreken en Stuart John Stone, verkoper van investeringsproducten, werd veroordeeld tot 6 jaar cel. West en Whale mogen bovendien 15 jaar geen bestuursfuncties meer vervullen. Na deze eerste veroordeling onder de Bribery Act 2010, gaf de SFO aan over te zullen gaan tot inbeslagname bij het drietal.
Voormalig bestuursvoorzitter van SAE, Greg Fryett, wordt al 2 jaar zonder proces vastgehouden in de Prey Sar gevangenis in Phnom Penh, ondanks het uitleveringsverzoek van de SFO. 

Veelal kleine beleggers legden tussen de 20.000 en 50.000 pond in voor een zogenaamd self-invested pension plan. Investeerders werd een rendement voorgespiegeld van 8 tot 12% in het eerste jaar en 12 tot 20% in de volgende jaren. Na 5 jaar was terugkoop gegarandeerd en er zou een verzekering tegen misoogsten zijn afgesloten. 

Maar de SFO constateerde dat hier sprake was van een piramidespel, waarbij de onafhankelijke adviseur Stone bovendien West omkocht. Stone gebruikte verschillende buitenlandse postbusbedrijven en valse facturen om geld weg te sluizen uit Sustainable AgroEnergy. Dit met medeweten van de accountant van het bedrijf en West, die daar zo’n 125.000 pond van Stone voor ontving.  

bron: Money Marketing (Tom Selby, Tessa Norman), FT Adviser (Peter Walker, Donia O’Loughlin), The Cambodia Daily (George Styllis), FT (Caroline Binham), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.