Directeur Vitaal Wonen ontslagen

Vitaal WonenEind januari 2013 meldde minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer dat de directeur van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen is ontslagen. Dit naar aanleiding van de eerste uitkomsten van een forensisch onderzoek dat vorig jaar werd gestart naar misstanden bij de Limburgse organisatie. Daaruit bleek dat de bestuurder zich schuldig gemaakt heeft aan belangenverstrengeling en malversaties, waaronder privéreisjes en privé-uitgaven op kosten van de woningcorporatie. Eind augustus 2012 werd de directeur geschorst.

Voormalig directeur Noël Philippen (1976) verzuimde ‘tegenstrijdige belangen’ aan de raad van commissarissen te melden en sluisde daarnaast onterecht geld van de corporatie (304 woningen) naar zichzelf. NRC publiceerde in augustus 2012 dat Philippen 184.000 euro zou hebben verdiend aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers, waaronder bouwbedrijf Jongen, een dochter van bouwconcern VolkerWessels. De kleine corporatie in Limbricht zou ook een villa hebben gekocht die, na te zijn opgeknapt, werd verhuurd aan de voorzitter van de raad van commissarissen.

De misstanden bij de Limburgse corporatie ontstonden volgens het onderzoek doordat Philippen sr. in 2007 werd opgevolgd door zijn zoon, waarbij pa aanbleef als adviseur van Vitaal Wonen bij vastgoedprojecten.

De raad van commissarissen heeft volgens Blok erkend dat zij onvoldoende toezicht heeft gehouden op mogelijke belangenverstrengeling. “Op mijn aandringen wordt een rooster van aftreden opgesteld dat direct na de duur van de detailonderzoeken start”, aldus de minister. De corporatie onderzoekt nu of de schade op de ex-bestuurder kan worden verhaald en of er aangifte zal worden gedaan van strafbare feiten.

bron: NU.nl, NRC, NOS

Reacties zijn gesloten.