Diamantair Daleyot kost Antwerpse Diamantbank (KBC) miljoenen

diamantair Daleyot

Erez Daleyot

Eind augustus 2015 riep de Belgische bank KBC rechtshulp in van Israël bij het opsporen van diamantair Erez Daleyot en met name een bedrag van 63 miljoen euro, dat ze nog van hem tegoed hebben. Daleyot opende zo’n 30 jaar geleden zijn eerste rekening bij de Antwerpse Diamantbank. Nadat onderhandelingen met de Chinese groep Yinren niets opleverden, besloot moederbedrijf KBC dit jaar om de ADB na 81 jaar te beëindigen. In de erfenis dus ook tientallen miljoenen aan niet afbetaalde schulden van Erez Daleyot.

Zoals ook het International Consortium of Investigative Journalists schreef op basis van Swiss Leaks, waren diamantairs graag geziene klanten bij veel banken. Een bijzonder lucratieve tak van sport, waarvan de glinsterende producten echter ook risico’s met zich meebrachten. Zo zijn diamanten zeer favoriet bij lieden met minder nobele motieven. Ze zijn makkelijk te verbergen en te vervoeren, bijzonder liquide, laten geen transactiesporen na, zijn onbrandbaar en nauwelijks te traceren. En dan zijn er nog de conflictdiamanten, waarmee oorlogen in Angola, Sierra Leone en Congo werden gefinancierd.

Erez Daleyot (1957) deed over de hele wereld zaken, onder andere via bedrijven – gerund door stromannen – in Zwitserland, Liechtenstein en de Britse Maagdeneilanden. Op zich geen unicum in de clan-achtige diamantsector in Antwerpen, evenmin als het kunnen beschikken over de diamanten die als onderpand dienden voor de miljoenenleningen (!). Het ging erg goed met de zaken van DD Manufacturing: zo goed dat Daleyot zichzelf in 2005 trakteerde op een privéjet van een slordige 40 miljoen dollar. Die liet hij in Genève trots zien aan zijn (HSBC) bankiers.

De financiële crisis bracht ook Daleyot in de problemen, zeker toen in 2009 diamantair Lazare Kaplan uit New York bij de ADB aan de bel trok over het dubieuze netwerk van Daleyot. Niet alleen doelend op de brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen, maar ook op connecties met mannen als Arkadi Gaydamak, een Russisch-Israëlische zakenman, die in Frankrijk bij verstek werd veroordeeld voor zijn rol in Angola-gate in de jaren ’90 en Yakov Arabov, die in 2008 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf voor het witwassen van geld voor een drugsbende in Detroit. In 2011 diende Lazare Kaplan een civiele aanklacht in. De Antwerpse Diamantbank besloot verder geen zaken meer te doen met het Amerikaanse bedrijf.

Daleyot sprak in dat jaar met ADB af om maandelijks een half miljoen euro terug te betalen op zijn schuld van 45 miljoen. Daarop verstrekten ze hem nog eens 30 miljoen aan leningen. Van de aflossingen kwam niets terecht. Wel ontdekte de bank in 2013 dat de ‘beleende’ diamanten het land hadden verlaten. De stenen zouden in Zuid-Afrika zijn om gepolijst (en meer waard) te worden, maar kwamen ondanks ellenlange correspondentie, dreigementen en nieuwe deadlines nooit terug naar de Scheldestad.

bron: Telegraaf, de Tijd (Lars Bove, Emmanuel Vanbrussel), ICIJ (Ryan Chittum), Rio Tinto Diamonds

Reacties zijn gesloten.