Deutsche Bank wil geld zien van ‘Ackermänner’

Voor zover het imago van Deutsche Bank nog op te poetsen zou zijn, werd begin november 2016 bekend dat de bank een – kansloze – poging gaat doen om toegezegde (maar nog niet uitgekeerde) bonussen uit de afgelopen jaren terug te halen. Het zou om tientallen miljoenen euro’s gaan van kanjers als Jürgen Fitschen, Anshu Jain en Josef Ackerman, zo wist de Süddeutsche Zeitung te melden. Naast gedupeerde – want ontslagen – werknemers en aandeelhouders – van meer dan 100 euro zakte de koers onder de 16 euro – zouden nu ook de verantwoordelijke topmannen mogen meebetalen aan de miljarden aan boetes uit de afgelopen jaren. Er was in de afgelopen 10 jaar geen financieel schandaal waar Deutsche Bank niet bij betrokken was.

Deutsche Bank wil geld zien van voormalig topmannen

Josef Ackermann, voormalig bestuursvoorzitter Deutsche Bank

Voor hun aandeel in het ontstaan van de kredietcrisis is in de VS nog geen straf uitgesproken. Deutsche Bank, die ook miljarden leende aan Donald Trump, werd het met het ministerie van Justitie – de Amerikanen denken aan 14 miljard dollar – nog niet eens over de hoogte van de boete. 

Ook was Deutsche Bank betrokken bij het Liborschandaal. Bij diverse banken, die dagelijks de interbancaire rente vaststelden, bleken medewerkers daarover stiekem afspraken te maken. De Rabobank kreeg een boete van meer dan 770 miljoen euro; Deutsche Bank moest drie keer zoveel betalen.

In een ander lopend onderzoek wordt gekeken waarom het de bank niet is opgevallen dat er tussen 2012 en 2014 zo’n 10 miljard dollar aan zwart geld uit Rusland werd weggesluisd via rekeningen van Deutsche Bank op Cyprus.

Josef Ackermann was bestuursvoorzitter tussen 2006 en 2012. Zijn naam werd in Duitsland een ingeburgerd synoniem voor graaiers: Ackermänner. Hij werd opgevolgd door het duo Fitschen / Jain, dat in 2015 opstapte. Als het zover komt dat zij en oud-bestuurders Josef Lamberti, Michael Cors en Hugo Bänziger (een deel van) hun bonussen moeten terugbetalen, hoeven ze naar alle waarschijnlijkheid niet goedkoper te gaan wonen. In hun tijd bij de bank verdienden ze honderden miljoenen. Bovendien wordt verwacht dat hun arbeidsovereenkomsten wel bestand zullen blijken tegen economische rampspoed, verwijtbaar onzorgvuldig handelen en psychopatische aandoeningen.

bron: de Volkskrant (Lisa van der Velden), Süddeutsche Zeitung (Andrea Rexer), CNBC (Gemma Acton)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *