Deuss grotendeels vrijuit

Van de geëiste 1 jaar gevangenisstraf en 600.000 euro boete bleef gisteren voor de rechter in Arnhem een half jaar voorwaardelijk en 327.000 euro over. Zijn bank – de FCIB – kreeg een boete van 1,2 miljoen euro. Van een vermeende criminele organisatie was volgens de rechter geen sprake.

De rechtbank in Arnhem achtte bewezen dat Deuss en zijn zus leiding hebben gegeven aan het bijkantoor in Berg en Dal – volgens de verdediging slechts een backoffice – maar de rechter oordeelde bewezen dat het een bijkantoor is. Op basis van artikel 38 Wet Toezicht Kredietwezen zou daar een vergunning van De Nederlandsche Bank voor nodig zijn. Deze ontbrak, de FCIB had enkel een bankvergunning in Curaçao.

Daarnaast achtte de rechter het ook bewezen dat de FCIB onder zijn leiding de wet heeft overtreden door in Nederland ongebruikelijke transacties niet te melden. Eén daarvan betreft de miljoenentransacties van Ekaterina Berezovoskaya, de dochter van Boris Berezovsky, een zogeheten Politically Exposed Person (PEP).

Het gerechtelijk vooronderzoek naar het leiding geven door Deuss aan een witwasbank loopt nog.

lees het hele artikel op Follow the Money

Reacties zijn gesloten.