Delaware schrijft weer zwarte cijfers

Kampte de Amerikaanse staat Delaware in 2010 nog met een begrotingstekort van 800 miljoen dollar, inmiddels is dat helemaal weggewerkt. In de tussenliggende jaren trachtten de VS en vele andere landen en supranationale organisaties als de G8, G20, Financial Action Task Force (FATF) en de OESO om de regels voor handelsregisters aan te scherpen. Registratie van diegenen die daadwerkelijk aan de touwtjes trekken (beneficial owners) in plaats van ‘agenten’ (tussenpersonen, stromannen) zou het een stuk eenvoudiger maken om belastingontduiking, witwassen en financiering van terrorisme bloot te leggen. Maar Delaware slaagde er in die jaren juist in het aantal geregistreerde bedrijven te doen groeien met een gezonde 34%, tot boven de 1,1 miljoen in 2015. Deze op één na grootste inkomstenbron voor de staat passeerde in dat jaar de grens van 1 miljard dollar.

Bestuurders van Delaware – en enkele staten met soortgelijke regelgeving – verzetten zich tot nu toe succesvol tegen wetsvoorstellen om een einde te maken aan het wel erg lichtzinnige regime rond bedrijfsregistraties. Zo schreef een onderzoeksjournaliste van Fusion er in 2016 binnen 10 minuten het bedrijf She Sells Seashells LLC in, op naam van haar kat.

 

Tegen het wetsvoorstel van senator Carl Levin werd aangevoerd dat de nieuwe regels een onnodige verzwaring van de administratieve lasten voor bedrijven tot gevolg zouden hebben, de gegevens beter van de belastingdienst konden komen en het ‘probleem’ zich alleen maar zou verplaatsen naar andere staten. Eenzelfde race to the bottom als tussen Europese landen rond de winstbelasting. De Belgische minister van Financiën stelde voor om deze belasting in stappen terug te brengen van bijna 34% naar 20% kort nadat zijn Engelse collega voorstelde om de gevolgen van Brexit onder andere op te vangen door de winstbelasting te verlagen van 20% naar 15%. Dat werd door de Ieren (12,5% winstbelasting) weer opgevat als een aanval op hun concurrentiepositie. 

De secretary of state van Delaware schakelde lobbybureau Peck Madigan Jones in Washington in en mobiliseerde zijn contacten in high places en de National Association of Secretaries of State om de ontwerpwet van tafel te krijgen. Terwijl de VS zich aan de ene kant hard maken om corporate secrecy wereldwijd terug te dringen, blijken Delaware, Nevada, Wyoming en South Dakota geduchte concurrenten van de Britse Maagdeneilanden, Luxemburg en de Kaaimaneilanden.

bron: Reuters (Suzanne Barlyn), Fusion (Natasha del Toro), de Volkskrant (Gerard Reijn), Trouw (Jan Kleinnijenhuis)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *