DE Master Blenders meldt fraude

Nauwelijks een maand is koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 officieel genoteerd aan de Amsterdamse beurs of de eerste grote tegenvaller dient zich aan. Het concern heeft onregelmatigheden ontdekt in de boeken bij de Braziliaanse dochteronderneming. Mede hierdoor zal het nettoresultaat dit jaar waarschijnlijk 45 tot 55 miljoen euro lager liggen dan voorzien.

Het aandeel DE Master Blenders 1753 (DE) sloot gisteren op 9,485 euro. De tegenvaller werd nabeurs bekend gemaakt. Kort na de opening vandaag stond het aandeel 8 procent lager op 8,725 euro.

DE heeft naar eigen zeggen een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de fraude, die volgens een woordvoerder zeer recentelijk naar boven is gekomen, maar betrekking heeft op de periode 2009-2012. ‘Dit onderzoek wordt over ongeveer 4 weken afgerond.’

Het is niet de eerste keer dat beleggers worden geconfronteerd met onregelmatigheden in de verslaglegging. Niet alleen de onderneming is hiervoor verantwoordelijk. Ook de accountant heeft een zorgplicht. Banken en accountants hebben na te gaan dat hetgeen de onderneming stelt ook feitelijk juist is. Mogelijk hebben ABN AMRO, de begeleidende bank en PWC, de accountant van DE behoorlijke steken laten vallen.

lees het hele artikel bij VEB

Reacties zijn gesloten.