De klokkenluider van 10 miljard

foto van Hervé Falciani, klokkenluider van 10 miljard

Hervé Falciani

Hervé Falciani is de IT’er die tussen 2006 en 2008 lijsten met de namen van duizenden belastingontwijkende cliënten meenam van z’n werk op het kantoor van HSBC in Genève om ze vervolgens door te spelen aan de autoriteiten in diverse Europese landen. Dat heeft die overheden al meer dan 10 miljard euro aan gemiste belastinginkomsten opgeleverd.

Op 1 juli 2012 werd hij bij aankomst per boot in Barcelona gearresteerd en nu worstelt Spanje met de vraag of ze deze man, die ernstig inbreuk maakte op de Zwitserse wetgeving van het bankgeheim, moeten uitleveren of als klokkenluider moeten beschermen.
Twee weken na zijn arrestatie kwam in Amerika de senaat met een rapport naar buiten over witwaspraktijken bij HSBC en de gebrekkige interne controle daarop.

Nadat Falciani (1972) in 2008 onder een valse naam had geprobeerd de gegevens aan te bieden bij de Audi Bank in Beirut, sloeg de Zwitserse associatie van bankiers alarm. Falciani vluchtte na een korte aanhouding naar een plaatsje aan de Franse Riviera aan de Italiaanse grens. In het bezit van beide nationaliteiten wist hij zo uit handen te blijven van de Zwitserse justitie.

In 2009 stuitte de Franse justitie bij een huiszoeking op de lijst van 130.000 rekeninghouders. Ze gingen verder niet achter Falciani aan, maar maakten bekend dat ze een lijst met namen van 3.000 landgenoten hadden met een rekening in Zwitserland: dat leverde 1,2 miljard euro op.

kantoor HSBC Genève klokkenluider van 10 miljard

Kantoor HSBC Genève

Voordat Parijs in februari 2010 de gegevens overdroeg aan de Zwitsers, stelde ze op verzoek kopieën beschikbaar aan de landen waarmee Frankrijk een belastingverdrag heeft. Onder de ontduikers zitten de Spaanse Emilio Botín, topman van Banco Santander, en mode-ontwerper Valentino uit Italië. Ook bleek dat de Zwitserse HSBC hielp bij de zwarte handel in (bloed)diamanten in Antwerpen.

lees het hele artikel bij presseurop (uit El Pais, Manual Altozano)

Reacties zijn gesloten.