Corruptieschandaal Brazilië leidt tot arrestatie oprichters Mossack Fonseca

Begin februari 2017 werden Ramón Fonseca en Jürgen Mossack opgepakt op verdenking van witwassen en vastgehouden nadat een rechter hen borgtocht weigerde. De aanhouding van de oprichters van de juridische dienstverlener Mossack Fonseca had niet direct te maken met de onthullingen uit de Panama Papers in april 2016, maar hield verband met het Braziliaanse corruptieschandaal rond Petrobras. Bouwbedrijf Odebrecht zou tussen 2010 en 2014 bijna 800 miljoen dollar aan steekpenningen hebben betaald aan overheidsfunctionarissen en politici in zeker twaalf Midden- en Zuid-Amerikaanse landen om opdrachten binnen te halen.  

De Panamese aanklager Kenia Porcell startte meer dan een jaar geleden een onderzoek, nadat de Braziliaanse autoriteiten in het corruptieonderzoek naar Petrobras op de mogelijke rol van het advocatenkantoor waren gestuit. Ze verdenkt Mossack Fonseca ervan een “criminele organisatie” te zijn “die tot doel heeft bezittingen of geld te verbergen met een verdachte herkomst.” Ook voor het verhullen van de smeergeldstromen vanuit Odebrecht zouden de nodige buitengaatse postbusfirma’s zijn opgezet. Zo stuitte de onderzoeksrechter in Brazilië op het in Panama gevestigde Balmer Holding Assets SA dat door Mossack Fonseca zou zijn opgericht en werd gebruikt om 7 miljoen dollar weg te sluizen.

arrestatie oprichters Mossack Fonseca

Ramón Fonseca

Fonseca ontkende elke betrokkenheid. Zoals hij in augustus al had verduidelijkt, moest Mossack Fonseca do Brasil beschouwd worden als een Braziliaans bedrijf met eigen partners en management zonder enige band met de Panamese groep. 
Enkele dagen eerder sloot de vestiging In Luxemburg haar deuren, de afgelopen maanden voorafgegaan door de kantoren op Jersey, Isle of Man en Gibraltar.

Mossack Fonseca zou ook nog te maken kunnen krijgen met onderzoeksvragen uit Peru, waar een arrestatiebevel werd uitgevaardigd voor de voormalige president Alejandro Toledo. Hij zou mogelijk zo’n 20 miljoen dollar van Odebrecht hebben aangenomen. Geld dat werd witgewassen via door Mossack Fonseca opgezette bedrijven.. 
In eigen land vecht het een gerechtelijk besluit aan waardoor een speciale aanklager onbeperkt de tijd heeft gekregen voor het onderzoek naar Mossack Fonseca in het licht van de Panama Papers.

bron: the Guardian (Juliette Garside), NRC (Milo van Bokkum) , Trouw, Cayman Compass (Michael Klein), ICIJ (Will Fitzgibbon, Emilia Díaz-Struck, Michael Hudson)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *