Corruptie markeerstift in je browser

Zoals het in Amerika tot aanbeveling strekt om miljonair te zijn als je minister of senator wilt worden, zo tel je als Braziliaans politicus pas mee als je verwikkeld bent in een corruptieproces. Mochten burgers daarover nog twijfelen, dan kunnen ze nu een corruptie markeerstift in hun browser activeren, die namen van honderden volksvertegenwoordigers en ministers op webpagina’s paars markeert, als zij hoofdpersoon zijn in een onderzoek of rechtszaak wegens corruptie. Er zouden al zo’n 600.000 mensen gebruik van maken.

corruptie markeerstift

Chrome plugin Colour of Corruption in actie

De Google Chrome plugin ‘Colour of Corruption is gemaakt op initiatief van Reclame Aqui (Klachten Hier), een populaire site waar consumenten terecht kunnen met klachten. Reclame Aqui begon in 2001 en klagen via hun site werkte vaak beter dan bij de leverancier van een product of dienst. Voor deze plugin werkt het samen met studenten van de Pontifícia Universidade Católica do Paranà (PUCPR) en diverse journalisten en advocaten, die de achterliggend informatie – uit een database die werd aangemaakt door de Braziliaanse afdeling van Transparency International – actueel houden.

Dat laatste is een dagtaak nu er dagelijks nieuwe ontwikkelingen zijn in de omvangrijke Wasstraat-zaak uit 2014, waarin bleek dat corruptie en omkoping schering en inslag waren bij de meeste grote politieke partijen en tientallen grote bedrijven, waaronder het staatsoliebedrijf Petrobras. Lava Jato kostte president Dilma Rousseff in 2016 al haar positie. Naar acht ministers uit het kabinet van haar opvolger Michel Temer werden inmiddels ook strafrechtelijke onderzoeken gestart.

Als illustratie bij dit bericht een voorbeeld van de plugin in werking op deze site. Mits de plugin geïnstalleerd is, hoeven gebruikers nu niet naar een site met alle achterliggende informatie, maar krijgen ze die te zien in een popup. Dat zou tegelijk een zwak punt kunnen zijn: de plugin zou wel door een bekende en populaire partij – zoals Reclame Aqui in Brazilië – gepromoot moeten worden. Misschien als De Telegraaf zo’n plugin over de VVD zou promoten.

bron: the Guardian (Dom Phillips, Jonathan Watts), Reclame Aqui


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *