Corruptie holt Hondurese gezondheidszorg uit

In Honduras namen soldaten medio juni 2015 de bewaking op zich van apotheken in openbare ziekenhuizen en van distributiecentra voor medicijnen, om zo de aanvoer van geneesmiddelen voor patiënten veilig te stellen. Omvangrijke corruptie in de afgelopen jaren bracht president Juan Orlando Hernández tot deze maatregel. Bij de ziekenhuizen, vallend onder het sociale stelsel van Honduras, zou al voor ruim 350 miljoen dollar zijn weggelekt.

Verdenkingen van corruptie werden in 2013 geuit toen tekorten aan medicijnen, instrumenten en personeel aan het licht kwamen in een systeem van gezondheidszorg dat tot dan toe goed had gefunctioneerd. Het IHSS (Instituto Hondureño de Seguridad Social) houdt premie in op de lonen van ruim 600.000 arbeiders en financiert daarmee onder andere de openbare ziekenhuizen. 

Nu zijn de directeur van het IHSS, Mario Zelaya, en het hoofd inkoop, zijn neef José Zelaya, hoofdverdachten in dit schandaal. Beiden worden verdacht van het verduisteren van miljoenen. Veelal werden contracten gegund aan gelieerde nep-bedrijven die te veel in rekening brachten en dat deelden met de Zelaya’s. Het geld werd goed besteed aan prachtige huizen, dure auto’s en luxe buitenlandse reizen. Ook hun beider ega’s en minnaressen deelden in de weelde. Mario Zelaya werd afgelopen september opgepakt in Nicaragua, José is nog voortvluchtig.

Ook blijkt geld uit de zwendel gevloeid te zijn naar de campagnekas van de Nationale Partij, waarmee Hernández in 2013 de verkiezingen won. De IHSS-contracten waren door hem zelf als premier getekend. Zijn zus Hilda was één van de drie verantwoordelijken voor de fondsenwerving in die tijd. Beiden gaven aan niets geweten te hebben van de besmette herkomst van het geld.

Protest corruptie in Hondurese gezondheidszorg

“Straf de fraudeurs die IHSS-fondsen plunderden voor de campagne van de NP”

Evenals recent in Guatemala, gingen ook de Hondurezen massaal de straat op om te protesteren tegen president Hernández en tegen de afbraak en voorgenomen privatisering van de gezondheidszorg. Nu de ziekenhuizen kampen met zulke grote tekorten (!) stelt het IMF privatisering als voorwaarde voor een lening van bijna 190 miljoen dollar. 
Hoewel de Nationale Partij geen meerderheid heeft, acht de oppositie zich gekortwiekt: de afgelopen jaren heeft Hernández de rechters van het Hooggerechtshof vervangen evenals de procureur-generaal en de belangrijkste aanklagers. Tevens controleert de Nationale Partij het leger en de politie.

Inmiddels zijn duizenden landgenoten gestorven en overlijden nog steeds door een gebrek aan medische zorg. Er is een tekort aan dialysemachines, aan röntgenplaten voor patiënten die binnen worden gebracht met botbreuken en aan medische benodigdheden bij bevallingen. Medisch personeel staakt regelmatig omdat hun lonen niet worden betaald. 

bron: the Guardian (Nina Lakhani), Aljazeera America (Dana Frank), FoxNews, ILO, Wikipedia

Reacties zijn gesloten.