Corruptie en honger in India: rijst en suiker genoeg

Ondanks een al 50 jaar werkend distributiesysteem voor voedsel, de Food Corporation of India, eten 900 miljoen Indiërs minder dan het door de overheid aanbevolen minimum. Aanzienlijke hoeveelheden rijst en graan bereiken deze arme mensen helemaal niet via de speciale winkels (Fair Price Shops) met lage – want gesubsidieerde – prijzen. Handelaren kopen het voedsel wel voor de gesubsidieerde prijs van de overheid, maar verkopen het daarna voor een 10 keer zo hoge prijs aan andere bedrijven. De winkel blijft gewoon gesloten of klanten met een rantsoenkaart krijgen te horen dat er volgende maand pas weer rijst, graan of suiker is.

Rijstopslag Uttar Pradesh

Rijstopslag Uttar Pradesh (©Sanjit Das/Bloomberg)

Alleen al in de staat Uttar Pradesh zou de afgelopen 10 jaar voor zo’n 14,5 miljard dollar aan voedsel zijn gestolen door corrupte politici en hun handlangers. Tot nog toe ongestraft. Een anti-corruptie eenheid met te weinig budget, aan politici schatplichtige agenten en een uiterst trage rechtsgang hebben tot vijf overlappende onderzoeken geleid in zeven jaar, maar nog niet tot een veroordeling.

De enige bestuurder die werd aangeklaagd in verband met de voedselfraude in juni 2011 door het Central Bureau of Investigation (CBI) overleed in april 2012 aan een hartaanval op 69-jarige leeftijd.

In november 2011 meldde zich een klokkenluider bij de CBI, die bewijzen zei te hebben dat deze voedselzwendel tot bovenin de hiërarchie verankerd was: ook de minister van Voedsel, Raja Bhaiya, van Uttar Pradesh zou erbij betrokken zijn.

lees het hele artikel bij Bloomberg (Mehul Srivastava, Andrew MacAskill)

Reacties zijn gesloten.