Corruptie-connectie Italië-Panama

Ricardo Martinelli, president van Panama Corruptie-connectie Italië-Panama

Ricardo Martinelli

De Panamese president Ricardo Martinelli was in Italië (weer) voorpaginanieuws. Eerder dit jaar werd de in 2009 geïnaugureerde supermarkttycoon en multimiljonair in verband gebracht met malversaties rond de aanschaf van radarapparatuur en helikopters bij Finmeccanica. Daarbij speelde de Italiaan Valter Lavitola een rol, die er ook van wordt verdacht betrokken te zijn in een prostitutie- en omkopingsschandaal rond Silvio Berlusconi. Lavitola’s naam dook in april 2011 op in een gesprek tussen Berlusconi en Ponzellini. Zij bespraken het verzoek van de Panamese president aan Lavitola om een ziekenhuis te doneren, waarschijnlijk om de steekpenningen aan Martinelli te maskeren. Daarvoor in ruil wilde Lavitola dan weer de toezegging dat de opdracht voor de aanleg van de metro naar Italiaanse bedrijven zou gaan.

Nu is een opname naar buiten gekomen van een telefoongesprek tussen de Panamese president en Massimo Ponzellini, die wordt wordt verdacht van corruptie, belastingontduiking en witwassen in de tijd dat hij de baas was van de Banca Populare di Milan. Nu is hij actief bij het bouwbedrijf Impregilo, waar Lavitola als ‘adviseur’ ook geen onbekende is.

Volgens de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano sluist Rogelio Oruña, vriend en vertrouweling van president Martinelli, gelden aan hem en lokale politici door. Oruña vertegenwoordigt het Amerikaanse bouwbedrijf International Building Technology Groep (IBT) in Panama, dat voor honderden miljoenen aan opdrachten uitvoert in het land.

lees het hele artikel bij NewsroomPanama

Reacties zijn gesloten.