Corruptie bestrijdende burgemeester Montreal struikelt

Michael Applebaum

Michael Applebaum

Aangetreden in november 2012, bezwoer Michael Applebaum de corruptie aan te pakken, die zijn voorganger Gérald Tremblay fataal was geworden. Medio juni 2013 werd Applebaum zelf gearresteerd op verdenking van fraude bij 2 vastgoedtransacties. Daarmee leek nog geen einde te komen aan de stroom van schandalen rond burgemeesters van grote Canadese steden. Eveneens in november 2012 werd Rob Ford, de burgemeester van Toronto, gedwongen om op te stappen, zij het dat hij in januari zijn beroepszaak won en aan kon blijven. Inmiddels ontwikkelde zich een nieuw schandaal rond zijn persoon; hij zou hard drugs gebruiken.

Nauwelijks een maand geleden werd Gilles Vaillancourt, tot november 2012 23 jaar lang burgemeester van de nabij gelegen stad Laval, eveneens gearresteerd wegens corruptie. Aanklagers vergeleken zijn stadsbestuur met een criminele organisatie, waarin veel geld onder tafel door ging bij diverse bouwprojecten, en beschuldigden hem van gangsterpraktijken. Een deel van de geschatte 15 miljoen dollar aan steekpenningen zou Vaillancourt – zelfs al ver voor de huidige onderzoekingen begonnen – naar met name Zwitserland hebben gesmokkeld.

Montreal is, met 1,7 miljoen inwoners, de op een na grootste stad van Canada. De verdenkingen tegen Applebaum, die betrekking hebben op de periode tussen 2006 en 2011, versterkten het beeld van corruptie in Quebec, met name in de bouw; er zou sprake zijn van prijsafspraken bij opdrachten van gemeentes, politici zouden steekpenningen hebben aangenomen en de verkiezingskas van politieke partijen zou illegaal zijn gespekt.

Met Applebaum werden ook 2 van zijn voormalige medewerkers gearresteerd uit de tijd dat hij burgemeester was van Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce, een stadsdeel van Montreal. Saulie Zajdel was daar raadslid en Jean Yves Bisson was hoofd van de gemeentelijke afdeling Vergunningen & Inspectie. Het onderzoek dat tot de arrestaties leidde werd uitgevoerd door de in 2011 opgerichte  Unité permanente anticorruption (UPAC).

bron: Reuters (David Ljunggren, Julie Gordon), Toronto Star (Allan Woods), Wikipedia.

Reacties zijn gesloten.