CONMEBOL en FBF incasseren schorsingen

Opnieuw vonden er arrestaties plaats in een Amerikaanse voetbal(con)federatie. Medio juli 2015 werd de president van de Boliviaanse voetbalbond FBF, tevens kasbeheerder van de Zuid-Amerikaanse confederatie CONMEBOL, opgepakt om verhoord te worden in een corruptieonderzoek. Naast die van Carlos Chavez kwamen ook de namen van Fernando Humerez, president van de eredivisie, Jorge Justiniano, hoofd van het amateurvoetbal en Pedro Zambrano, secretaris van de FBF, voor in het onderzoeksdossier. De laatste twee werden enkele dagen later ook gearresteerd, Humerez reageerde nog niet op een oproep zich te melden.

Carlos Chavez, CONMEBOL en FBF

Carlos Chavez

Chavez – president van de FBF sinds 2006 – zou, samen met de secretaris-generaal van de bond Alberto Lozada onder andere worden verdacht van het verduisteren van een deel van de opbrengst van 400.000 dollar van een benefietwedstrijd in 2013 tussen Bolivia en Brazilië voor de familie van Kevin Beltran. De toen 14-jarige Kevin was omgekomen door vuurwerk bij een voetbalwedstrijd. Chavez zou volgens de vader van de jongen hebben gezegd dat een deel van het geld voor de familie was bestemd, maar die hebben nooit wat ontvangen.

Alberto Lozada staat tevens onder verdenking van matchfixing rond internationale voetbalwedstrijden. Hij kreeg huisarrest, terwijl Chavez na een overnachting bij de autoriteiten in Sucre werd overgeplaatst naar de beruchte, overbevolkte Palmasola gevangenis in Santa Cruz, onlangs nog bezocht door de paus op zijn bezoek aan Zuid-Amerika. 

De arrestaties van Chavez, Lozada, Justiniano en Zambrano zouden niet direct verband houden met het onderzoek naar onregelmatigheden binnen de FIFA, maar zijn wel het resultaat van onderzoek dat op 1 juni is gestart na de geruchtmakende arrestaties op het FIFA-congres in Zürich. Minister van Justitie Ramiro Guerrero sloot niet uit dat het onderzoek zich nog zal verbreden.

bron: AFP, Yahoo Sports, IBT (Suman Varandani), Citizen Digital

Reacties zijn gesloten.