Coach en spelers Zimbabwe riskeren levenslange schorsing

logo Zimbabwe Football Association (ZIFA)Deze week meldde de onafhankelijke ethische commissie van de Zimbabwe Football Association (ZIFA) gereed te zijn met het verzamelen van informatie inzake de beschuldigingen van match-fixing en corruptie door het nationale team bij wedstrijden in Azië tussen 2007 en 2009. Deze commissie werd in oktober 2011 ingesteld en deed onderzoek naar 93 voetballers.

Naar verwachting worden de voormalige coach Norman Mapeza en betrokken leden van het management voor het leven geschorst. Ook voor 13 spelers stelde de commissie een levenslange schorsing voor alle voetbalactiviteiten voor. Voor 72 andere spelers varieerden de voorgestelde schorsingen van 6 maanden tot 10 jaar. De resterende 8 onderzochte spelers werden gezuiverd van hun vermeende betrokkenheid.

De voorzitter van de ethische commissie, Justice Ahmed Ibrahim, een voormalig rechter van het Hooggerechtshof, verhaalde hoe de Singaporese Wilson Raj Perumal onder één hoedje speelde met ZIFA-officials in het Asiagate schandaal. Raj Perumal zit momenteel in de gevangenis in Hongarije.

Ibrahim beklaagde zich over het gebrek aan medewerking binnen de ZIFA waardoor ze nauwelijks voldoende tijd hadden gehad voor hun onderzoek. Spelers die nu vrijuit gingen moesten er dan ook terdege rekening mee houden later alsnog aangeklaagd te kunnen worden. Wedstrijden waarmee geknoeid werd, vonden onder andere plaats in Maleisië, China, Vietnam, Kenia, Finland en Bulgarije. Bij sommige wedstrijden zette het goksyndycaat bedragen in van meer dan 1 miljoen dollar.

lees het hele artikel in The Zimbabwean (Edgar Gweshe)

Reacties zijn gesloten.