Chipmaker Qualcomm krijgt boete van 1 miljard dollar in China

De National Development and Reform Commission (NDRC), de mededingingsautoriteit van de Chinese overheid, heeft na onderzoek van 14 maanden geconcludeerd dat chipmaker Qualcomm zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. Het bedrijf kreeg begin februari 2015 een boete van 8% van de omzet in 2013 op de Chinese markt, ofwel 975 miljoen dollar. De hoogste boete die een bedrijf ooit aan de Chinese autoriteiten heeft betaald.

Chipmaker Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon chip

Qualcomm zou misbruik hebben gemaakt van haar dominante marktpositie en te hoge prijzen voor licenties hebben gerekend. Die worden nu met ongeveer een derde verlaagd. Het bedrijf gaf aan niet in beroep te gaan tegen het besluit van de NDRC. Een geschil met de Chinese autoriteiten zou de verdere plannen van Qualcomm alleen maar in de weg staan. De Chinese markt is goed voor ongeveer de helft van de omzet van het bedrijf uit San Diego.

De NDRC had van diverse bedrijven en brancheorganisaties signalen gekregen dat Qualcomm in China meer geld vroeg voor licenties dan in andere landen. Voor een snelle uitrol van 4G probeert de NDRC – tevens het belangrijkste economische planbureau – de kosten marktconform te houden. De organisatie heeft ook andere IT-bedrijven in het vizier, met name die welke smartphone- en netwerktechnologie licentiëren, zoals Microsoft en Symantec.

In november 2014 zou de NDRC kantoren van Qualcomm in Beijing en Shanghai zijn binnengevallen. Het bedrijf werkte mee aan het onderzoek en overlegde op hoog niveau over een schikking. In dit soort gevallen kan de NDRC een boete opleggen van 1 tot 10% van de omzet in het vorige boekjaar. Het was voor Qualcomm niet de eerste keer dat ze een anti-monopolie boete kregen. Eerder kreeg het bedrijf al boetes wegens machtsmisbruik in Japan en Zuid-Korea.

bron: Tweakers (Olaf van Miltenburg), NRCQ (Eefje Rammeloo), Reuters (Kevin Yao, Matthew Miller)

Reacties zijn gesloten.