Chinese zonnepanelen uit Taiwan en Japan

Na doorzoekingen in Friesland eerder dit jaar werd eind oktober 2015 een transportbedrijf in Rotterdam door de FIOD bezocht in een onderzoek naar mogelijke ontduiking van invoerheffingen bij de invoer van goedkope zonnepanelen uit China. 

Chinese zonnepanelenEen Friese importeur zou Chinese zonnepanelen via Maleisië, Taiwan of Japan naar Nederland hebben laten komen. Bij Chinese fabrikanten die geen overeenkomst hebben gesloten met de EU na de introductie van antidumping maatregelen door de Europese Commissie in 2013, moet een invoerheffing van 65% op hun zonnepanelen worden betaald. Door de panelen in landen in de regio over te laden in andere containers en te voorzien van vervalste stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongcertificaten, zouden invoerheffingen voor een geschat bedrag van 1,2 miljoen euro zijn ontdoken. 

Achter de fraude die in Rotterdam werd onderzocht zou een bedrijf uit Frankfurt am Main zitten, dat in Duitsland en Nederland mogelijk ruim 40 miljoen euro aan invoerheffingen en omzetbelasting heeft ontdoken. In Duitsland zouden de autoriteiten onderzoek doen naar de invoer van grote hoeveelheden Chinese zonnepanelen met valse oorsprongaanduiding via de haven van Hamburg. 

Europese leveranciers klagen al langer over het omzeilen van de minimum importprijs, ook bij monde van belangenorganisatie EU Prosun, die zegt over honderden documenten te beschikken waarin deze praktijken zonneklaar staan beschreven. Naast het omstickeren zouden Chinese fabrikanten ook financiële vergoedingen overmaken aan Europese importeurs. Zo krijgen importerende partijen na ontvangst een vergoeding op een bankrekening van een andere, vaak buitenlandse BV. Ook worden er fikse kortingen verleend op andere bestellingen, zoals omvormers. De EC startte in juni een onderzoek naar deze aantijgingen.

bron: NOS, Rijksoverheid, FD (Jan Verbeek, Wessel Simons), EurActiv

Reacties zijn gesloten.