Chinese ambtenaar verborg 19 huizen

Een ambtenaar op het districtsbureau in Panyu van de dienst stadsbeheer & politie van de stad Guangzhou is medio oktober 2012 door de autoriteiten uit zijn functie gezet, nadat bleek dat hij geen 2 maar 21 huizen bezat. Die 21 huizen waren door internetters op Sina Weibo gezet, inclusief foto’s van royale villa’s.
Op papier was Cai de eigenaar van 2 huizen, waarvan 1 samen met zijn vrouw. De andere 19 stonden op naam van zijn vrouw en zoon.

Van zijn salaris van RMB 10.000 (ongeveer 1.200 euro) per maand heeft hij de huizen naar alle waarschijnlijkheid niet legaal kunnen kopen, vermoedde een functionaris, die in het onderzoeksrapport werd geciteerd. De huizen vertegenwoordigen een waarde van een kleine 5 miljoen euro (RMB 40 miljoen).

Overzicht vastgoed Cai Bin

Overzicht vastgoed Cai Bin

Cai (1956) was niet de eerste hooggeplaatste ambtenaar die door publicaties van gebruikers op Sina Weibo in de problemen kwam. In de afgelopen 3 jaar is de handel en wandel van  diverse functionarissen onderzocht naar aanleiding van dergelijke publicaties. In september werd een ambtenaar van de Arbeidsinspectie in het noordwesten van China ontslagen vanwege een corruptieschandaal. Op internet waren foto’s geplaatst waarop Yang Dacai bij verschillende gelegenheden was te zien met zeker 11 verschillende dure horloges.

Volgens professor Zhu Lijia van China’s nationale bestuurlijke academie schort er wel het één en ander aan de vastgoedregistratie voor publieke functionarissen. “De opgaven zijn niet transparant, de processen en administraties functioneren niet altijd en er zijn nogal wat zwakke plekken die controle door het publiek en de media bemoeilijken.”

bron: The FCPA Blog (Benjamin Kessler), Mingtiandi (Michael Cole), Global Times, CNC World TV

Reacties zijn gesloten.