Chinees telecombedrijf ZTE schond sancties tegen Iran

Na een onderzoek van vijf jaar kondigde de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross begin maart 2017 aan dat een schikking was bereikt met Chinees telecombedrijf ZTE. Het bedrijf bekende schuld aan het leveren van gesanctioneerde technologie aan Iran en stemde in met een boete van 1,2 miljard dollar, nadat een jaar geleden was gedreigd om alle leveringen van Amerikaanse componenten op te schorten. Dan zou ZTE nauwelijks nog een mobiele telefoon hebben kunnen maken. Behalve naar Iran, zou ZTE ook ruim 280 leveringen naar Noord-Korea hebben verscheept.

Chinees telecombedrijf ZTE

Het was ook op deze manier dat de technologie in Iran terecht kwam, waardoor de Amerikaanse Emergency Economic Powers Act werd geschonden. Zo’n 30% van de componenten die ZTE nodig heeft voor zijn producten, komen uit de VS en vertegenwoordigen een waarde van ruim 2,5 miljard dollar op jaarbasis. In 2012 maakte Reuters gewag van grote leveringen aan Iran van producten met daarin Amerikaanse componenten, die als strategische goederen op de sanctielijst stonden. Smartphones van ZTE waren bijvoorbeeld uitgerust met hard- en software van Intel, Microsoft en Qualcomm. In 2015 kreeg dit laatste bedrijf een boete van 1 miljard dollar in … China.

Van de boete komt zo’n 660 miljoen dollar terecht bij het ministerie van Handel en 430 miljoen bij het ministerie van Justitie. Iets meer dan 100 miljoen dollar is voor het ministerie van Financiën (Office of Foreign Assets Control ,OFAC), het hoogste bedrag ooit voor een non-financial. De relatief hoge boete in dit geval werd toegeschreven aan de jarenlange duur van de overtredingen en de tegenwerking gedurende het onderzoek. Vorig jaar bleek uit interne documenten van het telecombedrijf dat topmanagers (nog steeds) leveringen goedkeurden aan landen als Iran, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Cuba.

Vorig jaar werd president Shi Lirong vervangen, evenals enkele van de betrokken topmanagers, maar individuele bestuurders of directeuren werden niet vervolgd. 

bron: Zerohedge, Reuters (Karen Freifeld, Sijia Jiang), Bloomberg (Shannon Pettypiece, Andrew Mayeda), SCMP (Bien Perez)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *