CEO Ferrominera vast voor corruptie

Ferrominera Orinoco

CVG Ferrominera Orinoco

Eind juli 2013 werden 3 ex-directeuren van ijzerertsdelver CVG Ferrominera Orinoco CA opgepakt. Een maand eerder werd Radwan Sabbagh, CEO van het Venezolaanse staatsbedrijf, al gearresteerd op verdenking van corruptie. Grote hoeveelheden ijzererts zouden zijn ‘verkocht’ voor een kwart van de gangbare prijs door diverse functionarissen in ruil voor een deel van de opbrengst. Daarmee zou het bedrijf voor meer dan één miljard dollar zijn benadeeld. Eén en ander bleek uit een onderzoek van de militaire dienst voor contraspionage.

Het voormalig hoofd van deze dienst werd zelf ook opgepakt. Juan Carlos Álvarez Dionisi zou Sabbagh om 20 miljoen dollar zwijggeld hebben gevraagd. In deze zaak werd ook zakenman Yamal Mustafá gearresteerd. Hij onderhield nauwe banden met Francisco Rangel Gómez, de gouverneur van de deelstaat Bolivar.

President Nicolás Maduro bestempelde de bestrijding van corruptie als een topprioriteit van zijn regering. Daarmee zette hij het beleid voort van Hugo Chávez, die hij eerder dit jaar opvolgde. Vraag blijft echter of het land in staat is in deze en vele andere corruptieschandalen het recht haar werk te laten doen. Venezuela bungelt ergens onderaan de Corruptie Perceptie Index van Transparency International. Zelfs Haïti en Zimbabwe staan hoger op de lijst. Corruptie en fraude tieren welig in de politiek, rechterlijke macht en de vele staatsbedrijven.

bron: El Universal (Joseph Poliszuk), The Economist, Venezualanalysis (Tamara Pearson)

Reacties zijn gesloten.