CEO-duo Deutsche Bank stapt voortijdig op

Voormalig CEO-duo Deutsche Bank

Jürgen Fitschen en Anshu Jain

Begin juni 2015 traden Jürgen Fitschen en Anshu Jain af als duo-CEO’s bij Deutsche Bank. Hun vertrek zou verband houden met de schandalen waarbij Deutsche Bank betrokken is geweest, waaronder het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor. De bank werd verder verdacht van manipulatie van wisselkoersen, de overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten. Intern doet men onderzoek naar het mogelijk witwassen van 6 miljard dollar van Russische klanten.

In april kreeg de bank een boete van 2,2 miljard euro van de Amerikaanse en Britse autoriteiten in de Libor-fraudezaak, de hoogste boete tot dan toe. UBS kreeg eerder een boete van 1,2 miljard en de Rabobank moest 800 miljoen betalen

Na in oktober 2014 benaderd te zijn door de Bank van Rusland, is Deutsche Bank begonnen met een onderzoek naar mogelijk onregelmatig handelen van haar kantoren in Moskou en Sint Petersburg tussen 2011 en 2015. Het zou gaan om de gelijktijdige aankoop van aandelen in roebels door Russische klanten en van diezelfde aandelen door het kantoor in Londen in dollars. Dit heeft de Russische klanten wellicht in staat gesteld geld het land uit te sluizen zonder dat Deutsche Bank hiervan melding maakte bij de autoriteiten.

Over transacties met gesanctioneerde landen – in dit geval met name Iran – verschilt Deutsche Bank van mening met de Amerikanen. De bank sloot geen nieuwe contracten in dat land vanaf 2007, maar had er nog wel langlopende verplichtingen uit bestaande overeenkomsten. Voor een mogelijke boete reserveerde Deutsche Bank alvast 390 miljoen dollar. BNP en Commerzbank kregen eerder dit jaar boetes van honderden miljoenen.

Eind 2013 trof Deutsche Bank voor 1,9 miljard dollar een schikking met de Federal Housing Finance Agency (FHFA) in de VS. De FHFA had tegen 18 banken rechtszaken aangespannen namens de door de overheid gegarandeerde hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac over de verkoop van uiterst riskante mortgage backed securities tot 2008. Toen bleek dat de onderliggende hypotheken niet zo solide waren als het ‘stempel’ van rating agencies deed geloven, leidde dat tot een domino-effect onder banken. De financiële crisis was een feit. 

Na grote bezuinigingen in 2012 kondigde de bank twee maanden geleden opnieuw omvangrijke bezuinigingen aan van 3,5 miljard euro in een poging morrende aandeelhouders te gerieven. Van de 600 filialen gaan er 200 dicht en de 5 jaar geleden voor 6 miljard gekochte Postbank wordt weer verkocht. Van een vertrek van de topmannen zou geen sprake zijn. 
John Cryan, voormalig financieel bestuurder van de Zwitserse bank UBS en huidig lid van de Raad van Commissarissen van Deutsche Bank, treedt per 1 juli aan als nieuwe bestuursvoorzitter. Jain vertrekt in januari, Fitschen na de aandeelhoudersvergadering in mei 2016.

bron: NOS, DW, Business Insider, IW Financial, NRC (Sterre ban der Hee), FT (Tom Braithwaite, Alice Ross), de Volkskrant (Rolf Bos, Yvonne Hofs)

Reacties zijn gesloten.